Ved en storstilet aktion har politi i en række lande afsløret en kriminel organisation, der systematisk har udsat uanende ofre over hele verden for netsvindel.

På den led er 480.000 kortnumre fra betalingskort, 64.000 pinkoder og mere end en million generelle kodeord kommet i gerningsmændenes besiddelse.

Ifølge en udmelding fra Metropolitan Police i London, der har stået i spidsen for efterforskningen, er 37 personer blevet anholdt forskellige steder i verden fra 14.–17. april. 

70 adresser er blevet undersøgt.

Der er også blevet beslaglagt elektroniske genstande i et større antal ved ransagningerne.
Der er også blevet beslaglagt elektroniske genstande i et større antal ved ransagningerne. Foto: Metropolitan Police
Vis mere

I forbindelse med svindlen har hjemmesiden LabHost spillet en afgørende rolle.

Herigennem har op mod 2.000 kriminelle månedligt betalt for at få hjælp til udføre svindelnumrene, der hovedsageligt gik ud på at bombardere det pågældende offer med beskeder for at få vedkommende til at foretage en betaling på nettet.

Via LabHost blev ofrene dog sendt ind på falske hjemmesider, hvor de følsomme dataoplysninger så blev opsnappet af organisationens og de betalende brugere. 

Politiet har nu overtaget kontrollen med hjemmesiden, og man er i den forbindelse kommet i besiddelse af e-mailadresser på omkring 800 af de kriminelle brugere. 

Det menes, at svindlere har betalt op mod 300 dollar, mere end 2.000 kroner, om måneden for at kunne få hjælp til svindelnumrene fra LabHost-hjemmesiden.
Det menes, at svindlere har betalt op mod 300 dollar, mere end 2.000 kroner, om måneden for at kunne få hjælp til svindelnumrene fra LabHost-hjemmesiden. Foto: Metropolitan Police
Vis mere

De er alle blevet kontaktet og advaret om, at man ved, hvad de har gjort.

Antallet af ofre på verdensplan fremgår ikke af udmeldingen fra Metropolitan Police, der dog beretter, at der er tale om hele 70.000 personer bare i Storbritannien.

Frem til i dag, torsdag, har politiet kontaktet 25.000 af dem og informeret om, at de er blevet udsat for svindelnumrene.

»Netsvindlere tror, at de er urørlige. De tror, at de kan gemme sig bag digitale identiteter og platforme som LabHost, som de tror er uigennemtrængelige for politiet,« siger vicekommissær Lynne Oewns fra Metropolitan Police:

»Men denne aktion og flere andre viser, hvordan politistyrker over hele verden er villige til at arbejde sammen for at få de internationale svindelnetværk hevet op ved roden.«