Når man ikke kan få den ægte vare. BT har interviewet Barack Obama-imitatoren Reggie Brown for at finde ud af, hvad han skal lave nu.

4. november 2008 ændrede Reggie Browns liv sig for altid.

Den dag blev store dele af USA opslugt at historiens vingesus, da en ung mand ved navn Barack Hussein Obama blev valgt som den første sorte præsident i USA’s historie.

Med sloganet ’Yes We Can!’ havde Barack Obama skabt en kæmpe overraskelse og tilkæmpet sig posten som verdens mest magtfulde person. For mange millioner af amerikanere var det kulminationen på årtier – ja, århundreder – med hård og brutal kamp for frihed og lighed for alle mennesker.

Den kamp, Rosa Parks, Malcolm X, Martin Luther King og mange andre sorte amerikanere havde blødt, grædt og kæmpet for, syntes med ét så godt som vundet.

Det var også en stor dag for Reggie Brown, men ikke kun på grund af det historiske aspekt.

Reggie Brown minder nemlig om Barack Obama på rigtig mange måder. Den nu 36-årige Reggie Brown er fra Chicago, hvor Barack Obama har boet i mange år. Som Barack Obama har Reggie Brown en sort far og en hvid mor. Og som Barack Obama, så ligner Reggie Brown … Barack Obama.

Men Reggie Brown ligner ikke bare USA’s 44. præsident en lille smule. Han ligner ham meget.

Og derfor var 4. november en lidt mere speciel dag for Reggie Brown end for så mange andre. Det var nemlig dagen, hvor hans liv som Barack Obama-imitator for alvor blev cementeret.

I årene inden, Barack Obama gik fra at være en meget lovende jurist til at blive politiker på fuld tid, havde Reggie Brown mærket en lille smule af det, der skulle komme.

I Chicago-området var Barack Obama et kendt ansigt, da han fra 1997-2004 var valgt ind i statssenatet i Illinois. Og det betød, at Reggie Brown begyndte at blive genkendt på gaden, ikke som sig selv, men som Barack Obama.

»En dag kom min bror hjem og sagde, at jeg lignede en mand fra hans træningscenter, der hed Barack. Det var første gang, jeg hørte det. Men det var ikke sidste gang. En dag stoppede en kvinde mig på gaden og sagde, jeg lignede Obama, men at jeg havde for store ører,« siger Reggie Brown over en telefon fra Los Angeles til BT en tidlig morgen dansk tid.

På det tidspunkt arbejde Reggie Brown flere steder. Han var kok på deltid, men han brugte også en del af sin tid hos tv-stationen NBC Chicago, hvor han lavede et lokalt show.

I mellemtiden steg Barack Obamas berømmelse, da han blev valgt ind som senator i Kongressen i Washington. Her repræsenterede Barack Obama staten Illinois fra 2005-2008.

»Alle troede, jeg var ham. Jeg blev stoppet på gaden, og folk ville have autografer. Den første gang, jeg fik en gratis taxatur, der tænkte jeg for alvor, at der kunne være noget i det,« siger Reggie Brown.

Reggie Brown - Barack Obama.
Reggie Brown - Barack Obama. Foto: Stephen Lovekin / NIcholas Kamm
Vis mere

Barack Obama var egentlig ikke favoritten til at blive det Demokratiske partis præsidentkandidat i 2008. Det var Hillary Clinton.

Men da Obama på nærmest ingen tid gik fra at være et navn i Chicago og Illinois til at være frontløber i selve præsidentvalgkampen, så begyndte det også at tage fart for Reggie Brown.

»I ’08 var der mange, der lavede Obama-imitationer. Men der var ikke mange, der var gode. Det var jeg. For det faldt naturligt for mig at imitere Obama, da jeg har en baggrund, der minder om hans. Det vigtige for at være en god imitator …,« siger Reggie Brown, mens han slår over i en stemmeføring, der lyder meget lig manden, han lever af et ligne og lyde som.

»… det er at finde den lille ting, som kendetegner den person, man imiterer. Ved Obama er det hans tale. Den måde, han snubler lidt over ordene/holder pauser på.«

Det er potentielt en meget lukrativ levevej at være den bedste præsident-imitator.

Den nu afdøde Steve Bridges, der i årevis gjorde en levevej ud af at ligne og lyde som den tidligere præsident George W. Bush, skal have tjent millioner på at lave shows, holde foredrag og imitere den tidligere præsident.

Barack Obama-imitatoren Reggie Brown til prisuddelingen Webbyen.
Barack Obama-imitatoren Reggie Brown til prisuddelingen Webbyen. Foto: Stephen Lovekin
Vis mere

Reggie Brown har de seneste otte år også gjort en levevej ud af at ligne en amerikansk præsident. Og han har haft travlt. Meget travlt.

»Jeg ved ikke, om jeg er blevet millionær, men jeg har gjort det godt og tjent gode penge. Jeg har lavet film, rejst og set verden. Jeg har samtidig forsøgt at sætte min karriere op, så jeg stadig kan holde taler verden rundt.«

De seneste otte år har Reggie Browns liv været bundet op til et andet menneskes. Han er blevet nødt til at forholde sig til de kriser og succeser, præsidenten har haft. Han har også måttet justere sin måde at tale på, når Obama gjorde det, og han har måttet ændre farven på håret i takt med, at Barack Obamas blev mere gråt.

Og det er et fuldtidsjob at være verdens mest kendte Barack Obama-imitator.

»Jeg ser rigtig meget tv og mange taler med ham. Og jeg bruger rigtig mange timer på at øve min tale, så den minder om hans. Og det er en løbende proces, for Obama ændrer sig. Og det skal jeg så også.«

Selvom jobbet som imitator har gjort meget for Reggie Brown, så er det vigtigt for ham, at han kan slukke – ikke være Barack Obama hele tiden.

»Jeg synes ikke, det er svært for mig at lade være med at være Obama. Når jeg forlader et job og tager jakkesættet af, så er jeg Reggie igen, ikke Obama.«

Reggie Brown - Barack Obama.
Reggie Brown - Barack Obama. Foto: AFP / Michael Reynolds
Vis mere

Selvom Reggie Brown efterhånden har brugt otte år som verdens førende Barack Obama-imitator, så er det kun blevet til et flygtigt møde med præsidenten. Det skete ved en fundraiser, hvor Reggie Brown fik mulighed for at give Barack Obama hånden, men ikke veksle ord.

»Han kiggede kort på mig. Så kiggede han på mig igen. Jeg kunne se, at han så lidt chokeret ud, men så gik han videre. Og det var det.«

Lige om lidt er det slut.

19. januar har Barack Obama sidste dag som præsident. Dagen efter indsættes Donald Trump som USA’s 45. præsident. Og så er Reggie Brown ikke længere den bedste imitator af en siddende amerikansk præsident.

Hvad Barack Obama skal lave, det har præsidenten endnu ikke løftet sløret for. Men Reggie Brown har lagt sin egen plan.

»Jeg har bookinger som Obama-imitator til midt i 2017. Så jeg har stadig meget at lave. Men jeg er klar over, at det ikke bliver ved. De seneste otte år har jeg haft meget travlt og rejst over hele verden. Så det er måske på tide, jeg får lidt ro på. Måske skal jeg stifte familie og have børn. Og forhåbentlig kan jeg have penge nok til at leve fint resten af mit liv. Men jeg elsker at lave tv, og det kan jeg måske gøre mere af. Måske kan jeg også arbejde lidt som kok igen,« siger Reggie Brown og uddyber:

»Desuden har jeg de seneste år lavet mine foredrag på en sådan måde, at jeg stadig kan lave dem, når Obama ikke er præsident mere. Ofte med en fortælling om, hvordan jeg blev USA’s præsident, og siden et mere generelt foredrag. Og det kan jeg blive ved med, efter Obama ikke er præsident mere. For han bliver ved med at være en rockstjerne.«

Men bliver der ikke behov for Reggie Brown som Barack Obama-imitator nummer et, når USA’s 44. præsident er ude af Det Hvide Hus, så har Reggie Brown en nødplan.

»Der er mange muligheder for mig. Jeg er ret god til bowling, så måske kunne jeg blive prof,« slutter han.