Der var ikke mange overraskelser i forbindelse med det netop overståede russiske præsidentvalg.

Og dog. For selvom Vladimir Putin med et overvældende flertal vandt, så var der specielt én ting, som er kommet bag på en førende dansk ekspert.

Det var de mange, lange køer, som dannede sig rundt omkring i Europa og ikke mindst i Rusland klokken 12.00 ved valgstederne.

De var udtryk for en protest mod den siddende russiske præsident Vladimir Putin og kom på opfordring af enken til den afdøde russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyj, Julia Navalnaja.

Det er ikke så overraskende, at russere rundt omkring i Europa valgte at dukke op og vise deres utilfredshed. Men overraskelsen lå i de mange, som også i Rusland valgte at protestere.

Det mener Flemming Splidsboel, der er Rusland-ekspert ved DIIS.

»Der har været ret omfattende protestaktioner. Også i Rusland. Det er ret imponerende, at så mange mennesker dukkede op og viste deres utilfredshed,« siger den danske ekspert.

Den primære årsag til hans overraskelse skal naturligvis findes i, at det er blevet uhyre svært at protestere mod det russiske styre, krigen i Ukraine, Putin eller andre ting i Rusland.

Lang kø ved et russisk valgsted i Moskva søndag.
Lang kø ved et russisk valgsted i Moskva søndag. Foto: Jevgenija Novotjenina/Reuters/Ritzau Scanpix
Vis mere

Ofte kan selv en lille protest resultere i bøde, fængselsstraf eller sågar en tur til fronten i Ukraine.

Så for de folk, der dukkede op til den planlagte protest rundt omkring i Rusland klokken 12.00, var risikoen ikke ubetydelig.

»Det var meget interessant med de her aktioner,« siger Flemming Splidsboel.

Han bed specifikt mærke i en, der fandt sted i storbyen Kasan i den russiske Tartarstan-region øst for Moskva.

Det skyldes, at her var der et klart bevis på, at de russiske myndigheder vidste, hvad der skulle ske, men valgte ikke at gribe hårdt ind med anholdelser.

»I Kasan sendte de folk væk, da de mødte op for at protestere klokken 12.00. Så myndighederne vidste godt, hvad det her drejede sig om,« siger Flemming Splidsboel.

Da B.T. talte med ham søndag aften, efter det stod klart, at Vladimir Putin ville få omkring 88 procent af stemmerne, var han også overrasket over en anden ting.

»Det er mere, end jeg havde regnet med. Jeg troede, at de ville havne et sted i starten eller midt 80erne,« siger han og uddyber:

Der var også lang kø ved den russiske ambassade i København i forbindelse med søndagens valg.
Der var også lang kø ved den russiske ambassade i København i forbindelse med søndagens valg. Foto: Jeppe Elkjær
Vis mere

»Det er for mig at se et tegn på svaghed, at Putins tal skal så højt op,« siger Flemming Splidsboel med henvisning til, at valgresultatet, som er stærkt styret fra Kreml, skal reflektere behovet for befolkningens stigende opbakning til Putins projekt.

Et for godt resultat for Putin vil dog give mindelser om et diktatur i stedet for en stor, demokratisk valgt leder, mener Flemming Splidsboel.

Samtidig bed han mærke i, at ingen af de tre andre kandidater ved valget så ud til at komme over fire procent af stemmerne.

»De tre andre kandidater får mindre, end jeg havde forventet. Og det er et skridt væk fra illusionen om, at der rent faktisk var et valg.«

»De har været lidt for grådige,« lyder det fra den danske ekspert.