Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Hvis hjertet bruger for lang tid mellem, at kamrene trækker sig sammen og slapper af, forhøjes risikoen for at dø – men sandsynligvis kun, hvis du er en mand.

Af Videnskab.dk


Mænd med for lange hjerteslag har en forhøjet generel dødsrisiko, skriver forskning.no ifølge Videnskab.dk http://videnskab.dk/krop-sundhed/lange-hjerteslag-oger-dodsrisiko.

Sandsynligheden for at dø af alle slags årsager stiger, jo længere tid det tager, fra hjertekamrene trækker sig sammen, til afslapningsfasen er afsluttet. Men overraskende nok påvirkes risikoen for at dø af en blodprop i hjertet ikke.

Det viser et nyt studie foretaget af forskere fra Institutt for samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø (UiT).

Læs også på Videnskab.dk:
Super Bowl udløser hjerteslag

- Egentlig har ganske mange denne tilstand, uden at vi har kunnet sige så meget om, hvad den indebærer. Der tages heller ikke rutinemæssige EKG (måling af hjerterytmen, red.) af hele befolkningen. Derfor er dette en risikofaktor, vi forsker i, siger professor Maja-Lisa Løchen, der har ledet arbejdet, til forskning.no.

Samlet har fem procent af den norske befolkning forlænget QT-interval, og ni procent ligger i grænselandet, viser studiet.

Læs også på Videnskab.dk: 3D-printer skal bygge et hjerte


Længden af hjerteslag og koblingen til hjertekarsygdomme er kontroversiel, påpeger de norske forskere. Med deres resultater bidrager de nu til, at sammenhængen øges.

Selvom det nye studie rapporterer en højere generel dødsrisiko hos mænd med for lang QT-tid, skal der forskes mere, før sådanne fund kan få konsekvenser for, hvordan patienter skal undersøges og behandles.

- Vores fund får ingen kliniske konsekvenser endnu. Dette er stadig et forskningsområde, og vi skal ikke skræmme folk unødigt.

- Men vi viser, at tilstanden har konsekvenser for folks sundhed og vil blandt andet undersøge, hvorfor der er en kønsforskel med hensyn til dødsrisiko efter 20 år, siger Maja-Lisa Løchen til forskning.no.

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Gruppeterapi giver bedre sex

Sådan helbreder du din krop med hjernen

Danske mænd er verdens mest brystfikserede

Andre læser også