En læge på et dansk sygehus gik sidste år helt galt i byen, da han under en rutinemæssig kikkertundersøgelse af en kvinde undersøgte skeden, selvom kikkerten skulle have været indført i endetarmen.

Fejlvurderingen af kvindens intime dele har givet lægen AD en alvorlig begmand i Patientklagenævnet.

På baggrund af en klage fra kvinden, har AD, der arbejder som 1. reservelæge, fået kritik af Patientklagenævnet, der har indskærpet ham at udvise større omhu i sit fremtidige virke.

Kvinden skrev i sin klage, at hun skulle have udført en kikkertundersøgelse af sin endetarm, men at der gik mere end 30 min. før lægen blev klar over, at kikkerten i stedet var ført ind i hendes skede.

AD skulle endda have nået, at udtage en række vævsprøver, før han opdagede, den var gal.

Der gik dog i følge AD selv kun få minutter, før han opdagede miseren og indførte kikkerten i rette åbning.

Men som læge er det, i følge Patientklagenævnets afgørelse, væsentligt under normen ikke at kunne kende forskel på en kvindes kropsåbninger, også selvom anatomiske forhold som f.eks. overvægt skulle vanskeliggøre det.
Den pågældende kvinde var dog ikke overvægtig, og der var ikke heller ikke andet, der gjorde ADs udsyn vanskeligt, fremgår det af Patientklagenævnets afgørelse.

I afgørelsen hedder det endvidere, at AD har:

- Handlet væsentligt under almindelig anerkendt faglig standard ved sin behandling af d. 16 marts 2010. Det skal endvidere indskærpes overfor 1. reservelæge AD, at han udviser større omhu i sit fremtidige virke.

Til stede ved undersøgelsen var også tre sygeplejersker. Ingen af dem har modtaget kritik fra Patientklagenævnet, da de undervejs handlede i overensstemmelse med normen for almindelig anerkendt faglig standard, hedder det i Nævnets afgørelse.

AD er stadig ansat på sygehuset. Han er i øjeblikket på ferie, hvorfra han ikke ønsker at kommentere sagen, siger han til bt.dk

bt.dk er bekendt med lægen og sygehusets navn.