Få et familieliv fri for brok og surhed. Bliv bevidst om, hvor meget du selv brokker dig, gør noget ved det og få gladere børn til gengæld.

Gulvet flyder med actionfigurer, klodser, bamser, tøj, tusser og tegninger. En bombe er tilsyneladende sprunget på børneværelset, og alt du ønsker, er, at kaosset bliver ryddet op.

»Hvorfor,« stønner børnene. »Fordi jeg siger det,« svarer du til ingen verdens nytte, for rodet bliver liggende, indtil du irriteret kaster legetøjet ind på hylder og i skuffer.

Indimellem kan det føles som et større projekt at få familiens yngste til at rydde op, og lidt af en opgave ikke at hæve stemmen. Og det er der flere gode grunde til, siger Sune Lohse, forfatter til bogen ’Fremtidens helte skabes i dag'. En bog der i virkeligheden handler mere om voksenopdragelse end børneopdragelse.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs om, hvordan du undgår, at dine børn bliver forkælet brokkehoveder, der ikke tåler forandring og konstant protesterer, når der skal laves lektier og ryddes op.


Få et familieliv fri for brok og surhed. Bliv bevidst om, hvor meget du selv brokker dig, gør noget ved det og få gladere børn til gengæld.

Gulvet flyder med actionfigurer, klodser, bamser, tøj, tusser og tegninger. En bombe er tilsyneladende sprunget på børneværelset, og alt du ønsker, er, at kaosset bliver ryddet op.

»Hvorfor,« stønner børnene. »Fordi jeg siger det,« svarer du til ingen verdens nytte, for rodet bliver liggende, indtil du irriteret kaster legetøjet ind på hylder og i skuffer.

Indimellem kan det føles som et større projekt at få familiens yngste til at rydde op, og lidt af en opgave ikke at hæve stemmen. Og det er der flere gode grunde til, siger Sune Lohse, forfatter til bogen ’Fremtidens helte skabes i dag’ og CFO hos Abakion. En bog der i virkeligheden handler mere om voksenopdragelse end børneopdragelse.

Et af problemerne er, at det, vi voksne ser som rod, for barnet måske er junglen i dets leg og ikke noget problem. Og for børn giver, »fordi jeg siger det« ikke lyst til oprydning. De savner en meningsfyldt grund til at fjerne junglens kaos.

»Tal med børnene om, hvad der sker, hvis I vælger ikke at rydde op. Hvad sker der om en uge, hvis I lader alt ligge?,« foreslår Sune Lohse, der selv er far til to teenagere, der ifølge ham selv ikke kan huske, hvornår han sidst skældte ud.

Fokuser på mål, som det giver mening for barnet at bevæge sig henimod, i stedet for ’væk fra’-målet, der fokuserer på, at mor eller far vil væk fra rodet, siger han. Ofte rydder børnene op, ikke fordi der skal blive pænt og rent, men for at få forældrene til at holde op med at brokke sig.

Smil når du vasker op

Sune Lohse fremhæver henimod-mål som mere givende frem for ’væk fra’-mål, der er præget af negativitet og utilfredshed og dyrker brok og surhed:

»Du kan ikke tvinge barnet til at synes, det er pænt, når der er ryddet op. Så fokuser på, hvorfor du gerne vil have, der er ryddet op. ’Du skal rydde op - ikke fordi jeg ikke skal blive sur, men fordi far eller mor bliver glad, når der er ryddet op’.«

Sune Lohse har været spejderleder hos FDF i 30 år. Og også her benytter han sig af små trick i form af henimod mål og den positive vinkel til at få børnene til at gøre de ting, de ellers typisk vil have modvilje imod, som madlavning, opvask og oprydning.

»Vi har lige været på lejr med de seks- til ni-årige. Vi lagde ud med at fortælle, at vi ikke ville lave opvaske- og madlavningsgrupper på denne tur. At få lov til at lave mad og vaske op var noget, man kunne melde sig til og få lov til, hvis man var heldig,« fortæller han.

Resultatet af de voksnes begejstring for det blev, at i stedet for at se det som sure tjanser, så børnene det som eftertragtede opgave at lave mad og vaske op.

Når vi voksne stønner og brokker os over en opgave, lærer vi børnene at gøre det samme:

»Børnene oplever ofte, at vi forældre sukker og brokker os, når vi vasker tøj, rydder op og støvsuger og derfor ikke er rare at være sammen med imens. Så smil, når du laver de ting, også selv om børnene ikke er med til det,« siger Sune Lohse, der selv kan lide det meste husarbejde - bortset fra rengøringen.

Brok giver pote

Nu må du ikke tro, at det er børnene, du skal bruge sommeren på at ændre - det hårde arbejde ligger hos dig selv. Det er først og fremmest forældrene, der skal ændre deres måde at agere på, hvis de vil se forandringer hos børnene:

»Forældrenes adfærd skaber børnenes adfærd. Jeg ser tydeligt hos dem, jeg kender, at hvis mor og far er brokkerøve, er børnene det også,« siger Sune Lohse.

Vi lærer at brokke os, fra vi er helt små. Ja helt ned til et år, siger Sune Lohse. Børnene ser, hvordan de voksne taler om en opgave. Hvordan vi tager skælder ud, irettesætter og tager den sure mine på, når der skal vaskes op, laves lektier og ryddes op. Så de begynder hurtigt at forbinde de ting med kritik og det at være sur.

»De brokker sig, fordi det virker. Ofte får børn en belønning for at være negative - hvis de tuder, får de trøst, hvis de skaber sig nok, får de en is,« siger Sune Lohse og fortsætter: »Når børn brokker sig, er det naturligt at give efter for at undgå mere brok, i stedet for at lære dem, at brok ikke betaler sig,« siger Sune Lohse og understreger, at det kræver, at du holder fast, men først og fremmest, at du bliver bevidst om det mønster hos dig selv, der dyrker brok.

»Gør man ikke det, lærer man sine børn, at det giver pote at brokke sig.«

Og det er ikke let, men belønningen er klar: børn, der ikke brokker sig, bliver voksne, der ikke brokker sig, og den slags er som regel mere vellidte end brokkerøvene.

Se når du er negativ

»Det allervigtigste og sværeste er at beslutte sig for at have et positivt fokus. For mange er det en overraskelse at opdage, hvor negativt de egentlig selv taler,« siger Sune Lohse og opfordrer til at bede om hjælp fra dine børn, partner og kolleger.

»Bed omverdenen om feedback. ’Når du oplever, at jeg går sådan og sådan, så giv mig lige et praj’. Bed børnene sige til, når du er negativ - de skal ikke være særligt gamle, før de kan sige, ’jeg synes du er negativ’.«

Han fortæller om sønnen, der stolt proklamerer, at han har støvsuget, og »din kommentar er, at der er nullermænd i hjørnet«. Det er demotiverende for børnene. I stedet opfordrer Sune Lohse til, at vi voksne er begejstrede, før vi er opdragende.

Det er muligt, at det er noget, du lige skal øve dig lidt på, forklarer han og opfordrer til at træne det at være positiv i de situationer, der er svære - som i køen på motorvejen på vej på arbejde eller sommerferie:

»Hvad får du ud af at holde der og være sur? Hvordan vil det føles at holde op og være glad i stedet? At sidde her og grine ad de andre, der er sure. Det er dig selv, der har besluttet dig for, at det er irriterende,« siger Sune Lohse.

Så brug jeres sommerferie på at smitte børnene med en positiv indstilling.