Rygetrang kan gøre dig irritabel, ængstelig og give dig lyst til at droppe rygestoppet. Den gode nyhed er, at rygetrangen som regel ikke varer mere end nogle få minutter, og at den bliver sjældnere og mildere for hver dag, du holder dig røgfri. Nøglen til succes er at være velforberedt.

Når kroppen ikke længere får den nikotin, den er vant til, får du abstinenser. Det er forskelligt fra person til person, hvor kraftige abstinenssymptomerne er, og hvor længe de varer – nogle er milde og forbigående, mens andre forværres det første stykke tid og derfor føles sværere at komme igennem. Det er dog vigtigt at huske, at de IKKE varer ved altid - de forsvinder igen med tid.

Læs her om de mest udbredte abstinenssymptomer, og hvad du evt. kan gøre for at klare dig gennem dem. Så er du forberedt.

Stærk rygetrang
Rygetrang kan både opstå pga. den fysiske trang efter nikotin, eller fordi du er i en situation, hvor du er vant til at ryge.

Tips, der kan hjælpe:
Du kan lindre rygetrangen med nikotinprodukter, der samtidig fordobler chancen for rygestop. De findes i flere former – find det produkt, der passer bedst til dig. Få flere tips her.

Afled dig selv – gå en tur, børst tænder, spis en sukkerfri pastil/tyggegummi, drik et glas vand. Hvad som helst, der får dine tanker afledt. Husk: Rygetrangen kommer i bølger af 3-7 minutter, og mange oplever, at det er værst på 3.-5. dagen. Langt de fleste oplever en klar forbedring efter blot 2-3 uger, så hold ud!

Hovedpine

Ca. hver fjerde oplever en mild grad af hovedpine, der kan vare en hel dag, forsvinde, og så komme tilbage en uge senere. Dette kan forekomme i den første uge eller to, efter at du er holdt op.


Tips, der kan hjælpe:
Drik et glas vand og skær ned på koffein og cola, gå en tur, prøv med afslapnings- eller meditationsteknikker eller tag en hovedpinepille.

Øget appetit

Nikotin – og dermed rygning – sætter forbrændingen kunstigt i vejret og øger blodsukkeret, og næsten alle rygere oplever derfor en øget appetit de første par uger efter et rygestop.

Tips, der kan hjælpe:
Nikotintyggegummi har vist sig at kontrollere vægtøgning hos kvinder under rygestop. Tyggegummierne findes i mange forskellige smagsvarianter – bestil en gratis nikotinfri smagsprøve, og find den smag, du bedst kan lide. Få flere tips her.

Fordel dine måltider over hele dagen ved at spise sunde snacks og mindre, jævnlige mellemmåltider. Drik vand og undgå fed og sød mad.

Hoste

Når fimrehårene i dine lunger genopbygges, begynder de at rense bronkierne i lungerne og fjerne slimen, og du kan komme til at hoste nu og da. Dette forbedrer dit åndedræt, og hjælper til at slippe af med 'rygerhosten'. De første par uger efter dit rygestop kan det derfor føles som om, at du hoster mere end du gjorde, da du røg.


Tips, der kan hjælpe:
Acceptér, at du hoster - det er et sundhedstegn. Drik koldt vand, tyg sukkerfrit tyggegummi eller spis sukkerfri bolsjer.


Søvnbesvær

Mange rygere oplever problemer med at sove, som da de røg. Det kan skyldes flere ting: Måske blev din søvn, da du var ryger, afbrudt af hosten og/eller åndedrætsbesvær – ved rygestop bliver din krop sundere og din søvn roligere. Din krop får altså hurtigere indhentet den søvn, den har brug for. En anden ting er, at rygning dræner kroppen for energi. Når du holder op med at ryge, vender denne energi tilbage, og du har behov for færre timers søvn.


Tips, der kan hjælpe:
24 timers tilførsel af nikotin i form af nikotindøgnplaster sørger for, at kroppen ikke mangler nikotin om natten, og derved kan søvnen forbedres, når du ikke vækkes pga. af abstinenssymptomerne. Samtidig giver 24 timers brug optimal dækning af morgentrangen til at ryge – et problem mange rygere oplever.

Koncentrationsbesvær

Nikotin skærper koncentrationen, og mange oplever derfor, at de har svært ved at koncentrere sig, når det holder op med at ryge. Koncentrationsbesværet vil dog forsvinde igen efter de første par uger.


Tips, der kan hjælpe: Ved at bruge nikotinprodukter tilfører du stadig kroppen nikotin i små, kontrollerede doser – det lindrer abstinenssymptomerne og fordobler samtidig chancen for rygestop.

Planlæg dit arbejde, så der tages højde for dine midlertidige koncentrationsproblemer. Undgå yderligere stress i de første par uger.
Bevæg dig og hold små pauser.

Nervøsitet, uro og vrede
Kemikalierne i tobaksrøg har skabt uorden i dit nervesystem, og du kan derfor opleve en følelse af nervøsitet, som dog forsvinder igen efter et par dage.
Nogle oplever også, at humøret svinger, og de føler sig vrede. Dette aftager dog igen efter et par uger, og humøret bliver som før.

Tips, der kan hjælpe:
Ved at bruge nikotinprodukter tilfører du stadig kroppen nikotin i små, kontrollerede doser – det lindrer abstinenssymptomerne og fordobler samtidig chancen for rygestop. Nikotinprodukter findes i flere former – find det, der passer bedst til dig. Prøv afslapningsteknikker, fx dybe indåndinger, motionér, gør noget, der gør dig glad, gå eller løb en tur, tal med en god ven, undgå koffein og cola.

For mere information om nikotinerstatningsprodukter, klik her.