Her er historien om fjendskabet mellem Pia K. og Thorning. Den ene har kaldt den anden for ’dum og naiv’. Den anden har i 11 år anstrengt sig for ikke at give igen af samme skuffe

Forholdet mellem Pia Kjærsgaard og Helle Thorning-Schmidt har aldrig været hjerteligt.

De to har gennem mere end et årti været politiske modstandere. Og da Thorning i sidste uge meddelte sin afgang, fik offentligheden et indblik i, hvor køligt forholdet mellem de to har været.

Det skete da Pia Kjærsgaard blev spurgt om, hvordan hun ville huske Thorning som statsminister. Pia Kjærsgaard sidder som formand for Folketinget på en af de højeste officielle poster i Danmark og forventes derfor at optræde med respekt. Men hun kunne ikke holde kritikken af Thorning tilbage:

»Hvordan vil jeg beskrive hende? Meget ambitiøs, men det gik jo ikke, som hun gerne selv ville have, det skulle gå,« sagde Kjærsgaard.

Årsagen til Pia Kjærsgaards lunkne ordvalg skal ifølge BTs oplysninger søges i en hændelse dagen før.

Helle Thorning-Schmidt og Pia Kjærsgaard

Afbud fra Thorning

Da det diplomatiske korps i sidste uge besøgte Christiansborg for at hilse på Folketingets præsidium, modtog Pia Kjærsgaard kort før ambassadørernes ankomst en besked.

Det var et afbud fra Helle Thorning-Schmidt.

Pia Kjærsgaards medvært ved receptionen var pludselig blevet forhindret i at deltage. Da præsidiemedlemmerne Stine Brix (EL) og Mette Bock (LA) desuden allerede for længst havde meldt afbud, stod Folketingets formand pludselig alene tilbage som vært sammen med Venstres Kristian Pihl Lorentzen. Dagen efter kom det frem, at Helle Thorning-Schmidt ville forlade dansk politik for at tiltræde jobbet som international chef i organisationen Save the Children i London.

Pia Kjærsgaard var en af de første til at gratulere Helle Thorning-Schmidt. Men på det tidspunkt sad hendes irritation over afbuddet imidlertid stadig så fast i hende, at hun simpelthen ikke kunne få det over sine læber at sige, at hun ville savne hende. Det ville trods alt være for tykt.

Bemærkningen om, at ’det gik jo ikke . . .’ hang i luften.

Helle Thorning-Schmidt var også træt af Pia Kjærsgards spydigheder. Gennem årene har hun måttet lægge øre til en del, men hun nægtede at kommentere Pia Kjærsgaards afskedssalut.

Pia K om Thorning: Stort nederlag hvis hun misser endnu et topjob

»Nu har jeg været 11 år på Christiansborg, og det er lykkedes mig ikke at sige noget dårligt om Pia Kjærsgaard. Det vil jeg også lade være med nu,« sagde hun.

Facebook blev lukket

BT har bedt de to politikere beskrive deres indbyrdes forhold. Det har de begge takket nej til. Deres hyppige sammenstød taler dog for sig selv.

Et lavpunkt blev nået i 2013, da Pia Kjærsgaard fik lukket sin Facebook-profil i 24 timer, fordi hun havde skrevet, at ’statsministeren er bare for dum og naiv’. Ved at udtrykke sig sådan, havde Pia Kjærsgaard angiveligt overtrådt Facebooks forbud mod krænkende indhold.

Oprindeligt var de to kvindelige formænd ellers på overraskende god talefod.

Damefrokost

Kort efter at Thorning i foråret 2005 blev S-formand, begravede hun stridsøksen mellem de to partier. Det skete under en damefrokost, hvor Thorning gav udtryk for, at det nu var nye tider hos Socialdemokraterne. Hun ville ikke, som Nyrup havde gjort så ganske eftertrykkeligt, brændemærke DF som et ikke-stuerent parti, man ikke kunne samarbejde med.

»Jeg har aldrig sagt, at DF ikke er stuerent. Jeg anser DF for at være et almindeligt borgerligt parti som de andre,« sagde Thorning.

Hun lovede også at droppe den berøringsangst overfor at tale om problemerne med integrationen og ghettodannelser, som S havde været præget af under hendes forgængere

Derfor så Pia Kjærsgaard muligheder i den ny S-formand. Hun kunne godt lide hendes løfte om at arbejde regeringen ud af kontorerne. Det gav håb om, at S ikke bare ville føre gold oppositionspolitik.

Men Thornings ny udlændingekurs stødte dog hurtigt på hård modstand fra partiets gamle Auken-fløj. Under stærkt pres måtte Thorning trække tæppet væk under sin integrationsordfører Anne-Marie Meldgaard, der netop havde indgået en aftale med DF og Foghs regering.

»Det viste Pia, at den ny S-formand ikke var herre i eget hus. Det kunne hun simpelthen ikke forstå. I Pias verden er det formanden, der bestemmer,« siger en kilde tæt på hende.

Pia Kjærsgaard opgav at bygge bro. Siden er det modsætningerne, der er blevet fremhævet.

Pia K. har sat fokus på værdierne

Helle Thorning-Schmidts mangeårige veninde Tine Aurvig Huggenberger siger, at det årelange modsætningsforhold mellem de to udspringer af, at Pia Kjærgsgaard bevidst har forsøgt at udstille Thorning som en del af den internationale overklasse.

»Da Helle bliver formand, gør hun meget ud af at fortælle, at hun ikke er enig i Nyrups kommentar (’stuerene bliver I aldrig’, red). Så dermed skulle der være mere basis for samarbejde. Men Pia Kjærsgaard har fremstillet Helle Thorning-Schmidt som en politiker, der var helt uden forbindelse til virkeligheden, hvilket hun jo selv har haft en meget konkret politisk interesse i, fordi hun så samtidig kunne iscenesætte sig selv om dronning af arbejderklassen,« siger Tine Aurvig Huggenberger, som er direktør i Kreativ Kommunikation.

Meget forskellige typer

Poul Nyrup Rasmussens tidligere rådgiver Peter Mogensen, som i dag er politisk kommentator, fortæller, at Pia Kjærsgaard ofte har følt, at der blev talt ned til hende.

»Men de er også meget forskellige typer. Da Pia Kjærsgaard var formand, følte hun sig talt ned til og satte sig selv i en offerrolle. Thorning har derimod stået op for vinden, uanset hvad hun er blevet budt. Og så skal man ikke være blind for, at Pia Kjærsgaard har haft en interesse at udstille Thorning som ’Gucci-Helle’, så hun selv fremstod mere i øjenhøjde med arbejdervælgerne,« siger Peter Mogensen.

I tirsdags var der vagtskifte i formandsstolen under forhandlingerne i Folketinget. Der var kold luft og tavshed, da Pia Kjærsgaard rejste sig og overlod hvervet til Helle Thorning-Schmidt.?Foto: Søren Mortensen

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.