Sov godt. ikke kun for at blive frisk til næste dag, men også for at undgå overvægt og hjertekarsygdomme.

- Sover du mindre end du har behov for, stiger risikoen for at du bliver overvægtig, siger Poul Jennum, der er læge på Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital.

I en stor amerikansk undersøgelse har man gennem 20 år fulgt 1.1 mill. menneskers søvn og levetid. Resultaterne viser, at de der sover 6-7 timer lever længst. I mens kortsoverne, de der får under 5-6 timers søvn hver nat, har større risiko for at få hjertekarsygdomme.

Når du sover, omsætter kroppen energi. I vågen tilstand foregår processen meget langsommere.

- Sover du ikke, er du mere tilbøjelig til at få overskud af sukker og fedtstoffer, siger Poul Jennum. Det øger risikoen for at få sukkersyge og hjertekarsygdomme. - Derfor er det lige så vigtigt at sove, som det er at spise sundt og motionere, siger Poul Jennum.

Det er ikke kun voksne, der skal huske at gå i seng i ordentlig tid. En amerikansk undersøgelse blandt før skolebørn afslører at børn, der sover to timer mindre, end de har behov for har 50 pct. større risiko en deres kammerater for at blive overvægtige.

Kombineret med en svensk undersøgelse der viser, at børn, der har tv på børneværelset, sover to timer mindre end deres jævnaldrende, burde det inspirere forældre til at inddrage fjernbetjeningen. hlh@bt.dk