Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Den danske befolkning er blandt de absolut mest moralske i verden, når det handler om synet på skattefusk og misbrug af sociale ydelser, skriver Berlingske Søndag.

Samtidig er der kun ganske få lande, der har større tillid til sine medborgere, domstolene og politikerne end Danmark.Det viser en international undersøgelse, som for første gang nogensinde gør det muligt at sammenligne danskernes samfundsmoral med 31 andre lande.

»Jeg havde regnet med, at Danmark placerede sig godt, men det kommer alligevel bag på mig, at billedet er så markant - specielt når man ser på holdningen til misbrug af sociale ydelser, hvor vi er banket helt i top,« siger professor i politisk sociologi, Jørgen Goul Andersen, ansvarlig for den danske del af undersøgelsen.

Således finder hele 78 procent af den danske befolkning, at socialt misbrug er »yderst forkert«. Det er ni procent flere end i det ellers så lovlydige Sverige. I Irland og Rusland kan derimod kun hver tredje indbygger blive ophidset over fusk med sociale ydelser.

Selv om skattetrykket er langt højere i Danmark end i de fleste andre lande, så er der kun tre lande - Østrig, Spanien og Bulgarien - der ifølge undersøgelsen tager kraftigere afstand fra skattefusk.I Danmark finder 44 pct. skatteunddragelse »yderst forkert«, mens det blot er hver femte og hver tredje borger i henholdsvis Storbritannien og Norge.

Moralen blandt russerne er også her mest nedslidt - hele 61 procent af befolkningen tager ikke direkte afstand fra skattefusk, viser undersøgelsen, der offentliggøres af Rockwool Fondens Forskningsenhed sidst i januar.

»Det her er sammenlagt et billede af et dansk samfund med en stor kollektiv ansvarsfølelse. Bare det, at vi nogenlunde godvilligt vil acceptere så høje skatter, kræver en ret stor grad af tillid.

Danmark er et rart land at være politiker i,« siger Jørgen Goul Andersen. Den største tillid til sine egne medborgere, domstolene og det nationale parlament viser sig i de nordiske lande samt i Holland, hvilket Jørgen Goul Andersen ser som en ideologisk sejr for velfærdsstaten.

»Politisk har man talt om, at velfærdsstaten skaber nogle kyniske og egoistiske mennesker, der kræver ind, men det mener jeg, at denne undersøgelse dementerer. Det er netop i Danmark og de andre nordiske velfærdsstater, at man finder det største sociale overskud,« siger Jørgen Goul Andersen.

Professor ved Sociologisk Institut ved Københavns Universitet, Peter Gundelach, har i adskillige år forsket i netop danskernes moral og værdier. Han er overrasket over den høje moral på skatteområdet.

»Når man hører alle folk snakke om, hvor meget skatten plager, så kunne man godt have forventet en større accept af skattesnyd. Hvis man var skatteminister, så er der grund til at være glad,« siger Peter Gundelach. Undersøgelsen er foretaget af uafhængige forskergrupper i de 32 lande, og i alt 40.000 borgere er blevet stillet de samme spørgsmål. /Ritzau/

Andre læser også