Det gælder om at tørre telefonen hurtigst muligt, fordi vandet skaber kortslutninger, som kan give defekter eller ødelægge mobilen fuldstændig.

Regn, sne eller en tur i toilettet er hård kost for telefonen. Vand kan nemlig både give fugtskader og få telefonen til at kortslutte. Og ofte dækker garantien ikke selvforskyldte vandskader.

Men hvis skaden er sket, og forsikringen ikke dækker, er der ting, du selv kan gøre for at redde telefonen fra druknedøden.

»Nummer et er at slukke den« siger Andrés Faiña, adjunkt ved Institut for Datalogi på IT Universitetet i København.

»Vandet kan trænge ind i elektronikken og skabe kortslutninger, fordi vandet leder strømmen. Så sluk telefonen, og undgå at trykke på andre knapper« siger han.

Som det næste skal du tørre telefonen og skille den så meget ad som muligt.

»Så dup med køkkenrulle, og tag coveret af. Og tag batteriet og simkortet ud, hvis det er muligt« siger Andrés Faiña.

Herefter skal den tørre helt igennem. Hvor længe kommer an på mængden af vand, og hvor effektiv din tørremetode er. Men to-tre dage er en god tommelfingerregel.

»Det vigtigste er, at den er fuldstændig tør, når du tænder den igen. Så jo længere tørretid, jo bedre« siger Andrés Faiña.

Til at hjælpe processen på vej, kan du bruge en såkaldt "desiccant bag", en tørremiddelpose, som trækker fugt til sig. Det er de små, hvide poser på størrelse med et tebrev, som ofte ligger i tøj- og skoæsker. Poserne kan også købes i specialforretninger.

»Så putter man mobiltelefonen og tørremiddelposen ned i en plastikpose, som man lukker helt tæt« siger Andrés Faiña.

Her vil tørremiddelposen trække fugten til sig og ud af mobilen. Men det skal foregå i en lufttæt pose, for ellers trækker tørremidlet i stedet fugt fra rummet.

»Et alternativ er at bruge rå ris, som også trækker fugt til sig« siger Mikkel William Nielsen, der er projektleder ved Test og Analyse i Forbrugerrådet Tænk. Han bakkes op af Andrés Faiña fra IT Universitetet.

»Så skal man putte noget køkkenrulle omkring telefonen, før man putter den ned i en pose med ukogte ris, som man lukker lufttæt« siger Andrés Faiña.

»Men risene har de ulemper, at de hverken er ligeså rene eller effektive som tørremidlet, og at de kan drysse ind i telefonen« siger han.

En anden udbredt metode er at lægge telefonen på radiatoren, men den anbefaler Andrés Faiña ikke.

»Det kan give problemer med limen, som holder delene sammen. Og hvis radiatoren er for varm, risikerer du at skade nogle elektroniske komponenter« siger han.