Da Antoine Griezmann var 14 år gammel, forlod han Frankrig. Han har ikke boet der siden. Men torsdag aften tog han landet tilbage. 11 år senere. Med to mål i EM-semifinalen mod Tyskland var Atletico Madrid-angriberen l’étoile, le roi og le favori. Stjernen, kongen og yndlingen.

Griezmann – eller Grizou, som franskmændene har opkaldt ham inspireret af Zinedine Zidanes kælenavn, viste, hvorfor netop han kan tillade sig et kælenavn i kaliber med den tidligere stjernespillers. Frankrig slog Tyskland 2-0, den 13. sejr over Tyskland i 28 kampe, og er klar til finalen mod Portugal på søndag i Paris.

Det var 12 mod 11, men det var alligevel ikke nok for Frankrig i starten af kampene. Selv ikke den vind af nationalsangen Marseillaisen, der blev blæst af sted af størsteparten af de 67.000 tilskuere på Stade Velodrome holdt længe.

Godt nok startede Frankrig små-sprudlende. Med power, selvtillid og lækkert angrebsfodbold. Men da tyskerne først havde fået rystet den åbnende storm af sig, tog de styring med kampen. Trods en amputeret startopstilling, hvor Mats Hummels manglede i slutrundens nok bedste forsvar, Sami Khedira var væk på midten og den oplagte målscorer Mario Gomez var ude med en skade, fik Tyskland bolden til at cirkulere i kendte spilmønstre.

EM-topscorer Antoine Griezmann fik den første nævneværdige chance, Emre Can fik den anden. Men begge gange kunne målmændene i hver sin ende strække sig for at afvise en tidlig scoring. Og det var herfra, at tyskerne tog initiativet.

Artiklen fortsætter under billedet:

Frankrig jubler over sit første mål mod Frankrig.
Frankrig jubler over sit første mål mod Frankrig. Foto: Kai Pfaffenbach

Efter en halv time blev spilovertaget også til endnu en chance. Den abdicerende målkonge Thomas Müller nåede ikke op til Joshua Kimmichs indlæg, og da bolden igen ramte fødderne af Müller, ramte han også forbi for anden gang.

I en kamp med to landshold af den størrelse, hvor man ikke tager sig af, hvem man møder. Hvor man er store nok til at tro på sig selv mod alle modstandere. Der løb Frankrig med første halvlegs to største muligheder.

Olivier Giroud fik en friløber fra midten af banen kort før pausen, men selv Gerard Depardieu ville have indhentet Arsenal-angriberen, og det gjorde Benedikt Höwedes da også.

Så let slap Tyskland ikke i overtiden af første halvleg. Med den ene arm strakt frem fik Bastian Schweinsteiger sat hånden på bolden og givet et straffespark. Og for anden gang i træk måtte Manuel Neuer se sig passeret på sådan et. Antoine Griezmann var kold som is, da han tog endnu et skridt mod topscorertitlen med målet til 1-0. Han scorede også mod Neuer i Champions League-semifinalen.

Det mål fik Frankrig til at stille sig lidt længere tilbage fra starten af anden halvleg. Denne gang med større overlæg og med en føring i rygsækken. Men Giroud fik en skudmulighed efter bare et minut. Og kvaliteten var heller ikke denne gang til Premier League – eller en EM-semifinale.

Payet fik også en mulighed med tyve minutter tilbage, men meget ukarakteristisk for ham kunne han ikke få fart på skuddet fra sin favoritposition trukket ind fra venstre side.

Det betød ikke det store, for tyve minutter før tid blev det afgjort. Paul Pogba viste, hvorfor hans ben nok er verdens dyreste, når sommeren er ovre. Både Real Madrid og Manchester United forhandler ifølge engelske medier som Sky Sports med Juventus om en handel, der for englændernes vedkommende kan komme til at koste op mod 875 millioner kroner. Med et fikst træk fik han sendt Mustafi mod currywurst og derefter et indlæg indover.

Manuel Neuer skubbede den væk, og så prikkede Griezmann sit andet mål og sit femte EM-mål i kassen til 2-0. Så kunne jublen bryde ud i Marseille. På søndag er Griezmann, Pogba og co. fløjet de 750 kilometer nordpå for at gentage det, de senest gjorde i 1998.