Gladsaxe Kommune brugte en mindre formue på en rapport, der frikender kommunen for erstatningsansvar i en kontroversiel byggesag. Det fremgår af regningen for advokatundersøgelsen, som BT har fået aktindsigt i.

Statsforvaltningen har i dag frikendt Gladsaxe Kommune for erstatningsansvar i en opsigtsvækkende byggestrid, hvor en borger fik spoleret sin udsigt af et højhus. Statsforvaltningens afgørelse kommer mindre end en måned efter en advokatundersøgelse, bestilt af kommunen, der konkluderede det samme. Og den har ikke været nogen billig omgang for skatteborgerne.

Af regningen for advokatundersøgelsen, som BT har fået aktindsigt i, fremgår det, at Gladsaxe Kommune har betalt 247.500 kroner for undersøgelsen, der frikender kommunen for erstatningsansvar.

Flemming Hansens hus tabte ifølge en lokal ejendomsmægler mellem 500.000 og 800.000 kroner i værdi, da Gladsaxe Kommune - uden at spørge ham først - byggede et højhus på grunden bag hans hus. Højhuset kaster en skygge over hans førhen solrige have på Græsmarken 30, og fra højhusets hundrede vinduer kan de kontoransatte følge med i alt, hvad han foretager sig.

Flemming Hansen klagede over byggeriet til statsforvaltningen, men inden statsforvaltningen var færdig med at behandle klagen, havde kommunen bestilt en undersøgelse af advokatfirmaet Horten. Rapporten konkluderede i november, at Gladsaxe Kommune har begået flere fejl i behandlingen af byggesagen. Den største fejl var, at Flemming Hansen og en anden nabo ikke var blevet partshørt. Men samtidig konkluderer rapporten, at fejlen ikke er så stor, at Gladsaxe Kommune skylder Flemming Hansen en erstatning. Dermed lægger den sig op af kommunens egen afgørelse.

I dag konkluderer Statsforvaltningen så det samme  som både kommunens interne undersøgelse og advokatundersøgelse: At det var en fejl ikke at partshøre Flemming Hansen, men at partshøringen næppe ville have gjort nogen forskel og at kommunen ikke er erstatningsansvarlig.

Det faktum, at Flemming Hansens hus har tabt sin værdi og er blevet nærmest usælgeligt, giver ham i følge statsforvaltningen ikke ret til kompensation. Flemming Hansen selv er chokeret over afgørelsen fra statsforvaltningen.

»Jeg er dybt, dybt rystet. Det betyder, at jeg kan sidde her som lille mand og uanset hvad jeg siger, kan de gøre som de vil. Det er fuldstændig forrykt i vores retssystem, at jeg skal være stavnsbundet eller tabe en masse penge, hvis jeg overhovedet kan sælge mit hus,« siger Flemming Hansen.

Mikael Wolf, der er chef for byrådssekretariatet i Gladsaxe Kommune fortæller, at advokatundersøgelsen blev sat i gang i august, fordi politikerne  blev trætte af at vente på statsforvaltningens afgørelse.

»I princippet kunne vi godt have ventet på statsforvaltningens afgørelse, men det var der ikke politisk opbakning til. Hvis statsforvaltningen havde truffet deres afgørelse i foråret, så havde vi aldrig iværsat den undersøgelse,« siger han.

Hvad har borgerne i Gladsaxe Kommune fået for den kvarte million?
»Borgerne har vel fået en efterprøvning af, om vi i den konkrete byggesag har overholdt de regler der er på området.«

Hvorfor gav I ikke bare den kvarte million kroner til Flemming Hansen?
»Sådan som det ser ud nu, så ser jeg ikke, at vi på nogen måde har hjemmel til at udbetale erstatning til Flemming Hansen. For at vi kan udbetale erstatning, skal de juridiske betingelserne for det være til stede, og det er de ikke her.«

Kan du se, at det udefra ser mærkeligt ud, at man har råd til at betale et privat firma penge for at undersøge noget, man selv allerede har undersøgt, og som nogle andre også er i gang med at undersøge, men man kan ikke give en mand kompensation for noget, som alle kan se, er et problem?

»Jo, men det jo så de lovregler, der er på området. At man ikke kan gå ind og begunstige en enkelt person, med mindre man har lov til det.«