Stifteren af Trip Trap, millionæren Ib Møller, er havnet i et betændt slagsmål med skaberen af de populære pyntenisser, som hans virksomhed sælger.

Hvem skulle have troet, at små søde nordjyske nisser skulle blive omdrejningspunkt i et slagsmål mellem den 78-årige Trip Trap-millionær Ib Møller og en nordjysk familie?

Ikke desto mindre er det, hvad der er sket.

Stifteren af Trip Trap er nemlig raget uklar med skaberen af nisserne, Etly Klarborg, og hendes familie om, hvem der har rettighederne til at sælge nisserne. Og sagen er nu blevet så betændt, at den skal afgøres i Østre Landsret.

Det skriver finans.dk.

Uenigheden mellem Ib Møller og den nordjyske familie Klarborg er opstået, da familien har valgt at opsige den licensaftale, som man i 17 år har haft med selskabet Rikki Tikki Company, der ejes af Trip Trap-millionæren. Rikki Tikki Company har indtil 2015 forhandlet nisserne under navnet Trip Trap.

Aftalen kom i stand, efter at Ib Møller en dag havde fået øje på Etly Klarborgs nisser hos nogle bekendte. Etly Klarborg boede i Moseby i Nordjylland og havde lavet nisser, siden hun som barn formede dem i ler.

Nisserne blev hurtigt populære i den lille jyske by, hvor mange pyntede op med Etlys nisser, og pludselig en dag fik Ib Møller altså også øje på dem.

»Jeg sagde faktisk først nej til Trip Trap. Utroligt nok. Det hele begyndte den 22. december 1998, hvor jeg selvfølgelig sad og arbejde på højtryk i værkstedet med at lave nisser. Midt i det hele blev jeg ringet op af nogle folk i nabobyen, der tilfældigvis havde besøg af et ægtepar med tilknytning til Trip Trap, der tilfældigvis havde set mine nisser.  'Hør her,' sagde han, 'kunne du ikke tænke dig et møde med Trip Trap folkene? De er helt vilde med dine nisser, som de har set her hos os…?' Jeg sagde nej uden at tænke nærmere over det. Jeg havde så tit fået forespørgsler fra folk, der ville købe mine nisse-forme osv. Og jeg havde altid tænkt, at 'nej, der er ikke nogen, der skal ha’ MINE nisser',« har Etly Klarborg tidligere fortalt til mediet lcf.dk

Hendes mand blev noget chokeret, da hun fortalte, at hun havde afvist selveste Trip Trap. Og efterfølgende besluttede hun sig alligevel for at høre, hvad firmaet kunne tilbyde.  Og Ib Møller var meget positivt stemt overfor de små nisser.

»Det er sjovt – for han kunne se noget i nisserne med det samme. Vi fik lavet en aftale om, at Trip Trap, som et forsøg skulle prøve at producere to nisser, for det var vigtigt for mig, at nisserne blev ved med at ligne mine nisser fuldstændigt. Så Trip Trap fik to af mine nisser med hjem, som de ville lave forme til og støbe,« fortæller Etly Klarborg.

Og hun blev ikke skuffet, da hun lidt senere modtog en pakke. For Trip Traps udgave af nisserne lignede hendes egne så godt, at hun stort set ikke kunne se forskel. Derfor besluttede Etly Klarborg at sige ja til samarbejdet med Trip Trap, hvilket altså har resulteret i, at nærmest hele Danmark er blevet bekendt med den jyske kvindes nisser.

Men nu skal det succesfulde samarbejde ophøre. For familien vil fremover selv forhandle nisserne, som de vil markedsføre under navnet 'Klarborg'.

Klarborg-familien har ifølge finans.dk opsagt aftalen, så den udløb 9. oktober 2015. Derefter har Rikke Tikki Company ret til at sælge produkterne i fortsat to år.

Men nu er der så opstået en strid mellem de to parter, da man er uenige om, hvorvidt Rikki Tikki Company kun må sælge de nisser, som firmaet har på lager – eller om de også må afgive ordrer på nye nisser efter aftalens udløb.

Rikki Tikki Company mener nemlig, at man fortsat må markedsføre og sælge nisser som før, men det er Klarborg-familien ikke enig i.

Familien har netop fået medhold i Sø- og Handelsretten, men da afgørelsen er anket til Østre Landsret, er striden endnu ikke slut. Familien er dog fortrøstningsfuld.

»Det er vores klare forventning, at Østre Landsret finder frem til samme afgørelse,« siger Mads Klarborg, der er kreativ direktør i Klarborg-familiens selskab, til finans.dk.

Rikke Tikki Company oplyser dog til samme medie, at firmaet ikke er enig i sagens udfald, og at man regner med stadig at sælge Trip Trap-nisser, som man plejer.

Klarborg-familien kan dog glæde sig over, at de også har fået en økonomisk gevinst ud af, at sagen er kommet for retten. Rikke Tikke Company blev pålagt at betale samlet 875.000 til Klarborg i blandt andet royalties.