Dansk Melodi Grand Prix er en lukket fest for et begrænset antal sangere og sangskrivere. Fortjenesten scorer et enkelt privat firma

Populær folkefest på tv. Åben konkurrence for sangere og komponister. Men den virkelige historie om Dansk Melodi Grand Prix er historien om en popmafia.

Det var sikkert udelukkende hyggeligt ment, da Annette Heick ved præsentationen af årets sange og sangere kaldte DMGP 2007 for 'den helt store fætter/kusine-fest'.

Men det uhyggelige er, at den angiveligt åbne konkurrence i virkeligheden kun fungerer i snævre cirkler. Det er en lukket fest.

14 af 16 sange
B.T. afslører, at det er en klar fordel at have gjort sig på Danmarks Radio i forvejen eller at komme fra et selskab under hatten på landets største uafhængige pladeselskab, The Music Business Organisation (MBO).

Hele 14 af de 16 sange i semifinalerne i Holstebro i fredags og i Aalborg på fredag har stærk tilknytning til DR og/eller MBO.

I alt blev 475 sange sendt ind til konkurrencen i år, og hvordan de 16 sange blev udvalgt, er en stor hemmelighed.

Derfor kan det være dygtighed eller et rent tilfælde, at MBO-forlagets sange blev udvalgt, og at seks af sangskriverne har leveret til DMGP før.

Men, nej, siger Morten Dons, der forgæves sendte en sang ind til DMGP forrige år.

'Det lugter af aftaler'
- Det lugter af aftaler og kammerateri. Jeg synes, DR har et moralsk problem. Selvfølgelig bør de professionelle have større forudsætninger end os andre, men statistisk set virker det meget underligt, synes han. Og han bakkes op af komponisten Johann Phillip Peisner.

- Det virker mærkværdigt på mig, at der maks. er ét-to hold nye komponister og tekstforfattere.

Hos Danmarks Radio er man helt lukket angående udvælgelsen af sange og valg af sangere.

B.T. har prøvet at få indblik i udvælgelsen og søgt aktindsigt hos DR i henhold til offentlighedsloven. Men DR har afvist med henvisning til radiolovens § 86, der siger, at 'Sager og dokumenter vedrørende DRs programvirksomhed og forretningsmæssige forhold i tilknytning hertil er undtaget fra lov om offentlighed i forvaltningen'.

For at beskytte deltagerne
- Det skyldes dels, at DR ikke ønsker, at de enkelte medlemmer udsættes for påvirkning inden afholdelse af Dansk Melodi Grand Prix, men dels også for at sikre at medlemmerne ikke efterfølgende overfuses eller lignende, begrunder DRs jurist Hanne Bolbjerg.

Dermed er det ikke til at se, om udvælgelseskomiteen er en forlængelse af de tætte forbindelser mellem DR og MBO.

Et firma sidder på showet
Særligt gennem pladeselskabet My Way Music, der i stalden har blandt andre Grand Prix-vinderne Søren Poppe og Sidsel Ben Semmane, DRs 'Stjerne for en aften'-deltagere Gudrun, Jakob Sveistrup, Tomas Thordarson, Thomas Stenberg og Jan Nielsen, samt MGP-vinder Anne Gadegaard og det officielle DMGP-album.

Det forbliver altså sløret, hvordan ét privat firma har så massive interesser i et historisk show, der lever godt, fordi det udsendes på en public service-kanal for skattepenge.

- At DR har solgt rettighederne til at udgive det til MBO, er jo bare fint for det kommercielle firma. Det kan være ret lukrativt, for der er jo meget indbygget tv-reklame i det.

- Det private firma behøver så ikke oplyse noget, men det kunne da være interessant at kunne se nærmere på aftalen for det store firma DR, som vi alle betaler til både over licens og skattepenge, siger musikbranche-eksperten Mikael Højris fra Dansk Musiker Forbund

Frygtelig udemokratisk
- Det er DR, der suverænt bestemmer, og de er ikke særlig meddelsomme. Det er jo frygtelig udemokratisk. For om alle har lige chancer, er det jo kun DR, der kan bevise eller afkræfte, siger Mikael Højris.

Og han er helt enig i betegnelsen fætter/kusine-fest.

- De er enormt tæt på hinanden alle sammen, men det har de alle dage været. For 10-15 år siden var det Tommy Seebach, Keld Heick og Søren Bundgaard. Nu er det bare en ny generation at sangskrivere og sangere, der satser på det her. Det er jo et valg, om man vil blive stemplet som Melodi Grand Prix-kunstner og vil trækkes med det skilt, ligesom hvis man har deltaget i 'Stjerne for en aften'.