Den kroatiske befolkning stemmer søndag om, hvorvidt Kroatien skal være medlem af EU. Det er freden på Balkan, der er på spil, mener ekspert.

Hvis kroaterne søndag stemmer ja til at blive optaget i EU, vil landet blive det andet eksjugoslaviske land, der går med i det europæiske fællesskab. Og jo flere jo bedre - for EU kan være med til at skabe endelig fred på Balkan, mener Balkan-kender Karsten Fledenius.

- Når alle Balkan-landene går sammen i et forpligtende fællesskab som EU, mindskes risikoen for, at konflikterne igen blusser op. EU er jo et fællesskab, hvor der er en hel masse procedurer for, hvordan man løser problemer med hinanden, siger Karsten Fledenius, der er lektor på Københavns Universitet.

Den seneste meningsmåling viser, at 61 procent af befolkningen vil stemme ja til EU - det bedste for både Kroatien og hele Balkan, mener Karsten Fledenius.

- EU er en klub, som det er vigtigt at være medlem af, hvis man gerne vil anses for at være på højde med andre europæiske lande. Opfattelsen er, at først når man er helt integreret i det nye Europa, så opnår man den gensidige agtelse, der skal til for at hele fortidens sår, siger han.

Efter syv års forhandlinger gik EU i juni 2011 med til, at Kroatien kan blive optaget som det 28. medlemsland den 1. juli 2013. Så hvis den kroatiske befolkning i dag stemmer for, vil Kroatien blive det andet eksjugoslaviske land efter Slovenien, der bliver optaget i den europæiske klub.

Det var da også en tydeligt optimistisk præsident, der i dag satte sit kryds.

- Det er en stor dag for Kroatien, og 2013 vil blive et vendepunkt i vores historie. Jeg ser frem til, at hele Europa skal blive mit hjem, sagde præsident Ivo Josipovic ifølge Reuters.

Præsidenten har i øvrigt bebudet en ny folkeafstemning om et år, hvis befolkningen stemmer nej søndag.