Takket være en reduktion i antallet af dyrkningssteder, højere straffe og en stor indsats fra regeringens side, bliver der i dag produceret langt mindre kokain i Colombia, hævder amerikanerne.

COLOMBIA: Colombia er ikke længere verdens største kokainproducent.

Det hævder Richard Gil Kerlikowske, der står i spidsen for den amerikanske enhed for narkotikabekæmpelse ifølge USA Today.

Ifølge narkotikabossen har det sydamerikanske land Peru siden 2011 overtaget den lidet flatterende førsteplads som verdens største producent af kokain. Bolivia følger lige efter, og de to lande producerer ifølge beregninger fra de amerikanske narkotikamyndigheder henholdsvis 325 og 265 ton af det farlige narkotiske stof om året. Til gengæld tegnede Colombia sig for omtrent 195 ton kokain i 2011, hvilket er en reduktion på 25 procent sammenlignet med året før - og en endnu større reduktion i forhold til 2001, hvor Colombia frembragte intet mindre end 700 millioner ton kokain ifølge USA Today. Alle tal er dog baseret på estimater, da myndighederne ikke kan kontrollere den lyssky produktion nærmere.

Amerikanerne forklarer blandt andet nedgangen i den colombianske fremstilling af kokain med, at landet har styrket sine demokratiske institutioner og reduceret antallet af dyrkningssteder samt intensiveret straffen for narkotikahandel, ligesom der også slås hårdere ned på narkotika-trafficking.

Ifølge en national undersøgelse bliver der taget langt mindre kokain i USA end tidligere, og siden 2006 menes forbruget at være faldet med 39 procent. Og her kan det spille ind, at Colombia ikke længere leverer den samme mængde af det ulovlige stof, påpeger Richard Gil Kerlikowske.

- Det er klart, at når man reducerer udbuddet, så afhjælper det tydeligvis efterspørgslen her i USA. Den anden ting, som jeg mener, har været rigtig vigtigt, det er den uddannelsesmæssige indsats - det lægger vi tit ikke nok vægt på, når det kommer til at nedbringe forbruget her i USA, siger han.

Kerlikowskes udtalelse falder sammen med præsident Barack Obamas forsøg på at få bevilget 10 milliarder dollar, svarende til omkring 60 milliarder kroner, ekstra til narkotikaoplysning- og uddannelse samt medicinsk behandling for afhængighed på næste års finanslov.

Receptpligtig medicin dræber hvert år flere amerikanere end kokain og heroin til sammen. Ifølge Kerlikowske er der dog intet, der tyder på, at narkomanerne har skiftet kokainen ud med medicin.