Østrigske Salzburg har rige brygge-traditioner, og salzburgerne nyder gerne resultatet i bryggeriets egne rammer. Hold dem med selskab på disse fem steder.

1. Hipt og hyggeligt

Hvad: Die Weisse

Hvor: Rupertgasse 10

Prøv: Rundturen i bryggeriet. Book i god tid.

Info: dieweisse.at

Duften af humle afslører, at der brygges øl i nærheden, så man snuser sig nemt frem til mikrobryggeriet »Die Weisse«. Flag med Abercrombie-agtige modeller markerer det gule hus med store vinduer og gårdhave, hvor der serveres solide retter akkompagneret af hvedeøl i skyggen af gamle kastanjetræer. For naturligvis drikker man »Weissbier« her, hvor bryggeriet har ligget i over 100 år som Europas ældste hvedeølsbryggeri.

Øllet nydes fra fad eller fra brune designerflasker med patentprop, der er blevet kult: »Mine flasker er spredt over hele verden. Folk køber dem med hjem til at stå fremme i køkkenet, så nu tager vi pant,« siger Gustl Absman, der leder bryggeriet.

Han profilerer stedet med pikante, småvovede kampagner og plakater. Og holder jævnligt »Alm-rausch« og andet »helt almindeligt vanvid«, som bryggeriet kalder festerne, hvis datoer ses på sitet.

Til Alm-rausch stiller man i kitschede læderbukser og fuld skrue på ternet bomuld og nedringede bluser i vovet Heidi-look. Der er drøn på musikken, og man mangler blot en ko eller tre,for at fuldende denne anderledes version af en alpe-fest.

2. Klassisk

Hvad: Augustiner Bräu

Hvor: Kloster Mülln, Lindhofstrasse 7

Prøv: Stegte ribben i ølstuen

Info: augustinerbier.at

Det er charmerende at ankomme til klosterbryggeriet ad de småveje, der snirkler sig over Salzburgs by-bjerg, Mönchsberg: Start bag teatrene i Hofstallgasse og hold floden på højre hånd. Med lidt stedsans ender man på Augustinergasse foran den gamle indgang til klosteret, hvor munkene tog fat på at brygge øl i 1621. Og hvor der endnu brygges med håndkraft.

Nede i de kølige kældre tapper rutinerede hænder gyldent øl på tunge stentøjskrus, som det har gået for sig i snart 400 år. Og brygmesteren forklarer, at netop her i klostret mødes saligheden og bryggerkunsten i en højere enhed!

Øllets mousserende smag skyldes, at kulsyren er naturligt opstået af gæringsprocessen i stedet for tilsat. Det gør boblerne blide, og det bedste resultat fås, når øllet tappes på glas ved 6-8 grader, siger brygmesteren, og præsenterer et krus upasteuriseret øl med silkeagtigt skum.

Der er servering i den store gårdhave, men det er sjovere at gå ned i klostergangen i kælderen, hvor der falbydes pølser og lokale specialiteter fra en stribe mindre boder i væggen. Det rustikke måltid nydes under hvælvingerne i kælderrestauranten. Men sæt jer endelig ikke ved et af stambordene – det er upopulært!

3. Stærkt

Hvad: Sporer

Hvor: Getreidegasse 39

Prøv: En god Obstler ved siden af fadøllen

Info: sporer.at

Hvis der skal noget stærkere til – måske ved siden af øllet – er der råd at hente i den næsten kulisseagtigt smukke gamle Getreidegasse, hvor Sporer Likör & Punschmanufaktur ligger i det, som en amerikansk Tv-journalist har kaldt »et hul i væggen«. Stor er den kalkede facade bestemt heller ikke, men hvor der er hjerterum, er der husrum, og folk stimler gladelig sammen både udenfor og inde i butikken for at nyde smagsprøver, købe og ikke mindst beundre de smukke gamle trætønder, der ligger skulder ved skulder.

Sporer drives samvittighedsfuldt af fjerde generation efter Franz Sporer, der er udlært på Stiegl Bryggeriet og vidste alt om øl. Og sidenhen fik lyst til at prøve kræfter med stærkere sager som snapse – Obstler – og likører. Præcis som i dag, hvor der tillige er kommet mange nye varianter til i flasker og i tønder.

Stemningen herinde er intim og hyggelig: Find plads ved småbordene bagerst i butikken og se, hvordan stamkunderne dumper ind for at få deres genbrugsflasker fyldt op fra hanen på træfadene.

4. Stort og gammelt

Hvad: Stiegl

Hvor: Bräuhausstrasse 9

Prøv: Rundvisning kl. 11

Info: stiegl.at

De fem trin i Stiegl-logoet forestiller trappen til kilden, hvor man hentede vandet til brygningen i 1492. For så langt går bryggeriets historie tilbage. Man brygger efter gamle opskrifter, og endnu kører kuske ølfade ud i byen med bryggerheste og vogn. Til gengæld er gæsteprogrammet i det store bryghus i udkanten af Salzburg toptunet med butik, udstillinger, rundvisning og en hightech multi-sanse film om ølbrygningens kunst. Ret turistet, men interessant og velorganiseret.

Mens flere bryggerier har fremstilling og servering på samme sted, er Stiegl Bräu i dag at finde på flere adresser. Så dem der foretrækker roen i hjertet af det gamle Salzburg med et glas skummende Stiegl Bräu fra fad, traver op til bryggeriets egen skønt beliggende »Biergarten« på Festungsgasse i ly af den gamle fæstning: Restaurant Stieglkeller. Der trods navnet er mere udsigtsterrasse end kælder og har lange træbænke og borde med rødternede duge under et frodigt bladhang, stort set i højde med byens »skyline« af kirkekupler og tage. Her fås hele ølsortimentet, perfekt tempereret og serveret med mad fra et traditionelt spisekort.

5. Biodynamisk

Hvad: Gusswerk

Hvor: Römerstrasse 3 – Hof.

Prøv: En øko-osteanretning til øllet

Info: brauhaus-gusswerk.at

Med lidt god vilje kan man hævde, at brygmester Reinhold Bartas øl er sundt, så længe man nyder med måde, for det er helt uden syntetiske tilsætningsstoffer og hjælpemidler, ligesom brygningen foregår efter gamle metoder, der bevarer vitaminer og mineraler langt bedre end de nye metoder.

Det mener i hvert fald Barta, der er øl-sommelier og har mange år bag sig i bryggeribranchen. Han vælger desuden så lokale produkter som overhovedet muligt, og udelukkende biodynamiske ingredienser, for »Det giver langt den bedste smag og tager hensyn til miljøet.«

Navnet »Gusswerk« stammer fra 2003, hvor bryggeriet blev grundlagt på et nedlagt klokkestøberi ved bygrænsen. Men succesen krævede mere plads, og for et par år siden rykkede Reinhold Barta hele herligheden til byen Hof, ca. 20 minutter fra Salzburg midtby.

Her kan man høre om biodynamisk ølfremstilling, mens man smager på øllet – måske til de enkle, men gode retter, der også er tilberedt af regionale og biodynamiske råvarer.

Også stemningen i pubben, som bryggeriet kalder sin servering, adskiller sig fra de gamle ølstuer: Her er indretningen moderne og let uden udskårne hjerter i stolene – men stadig med masser af træ.