Halvdelen af danskerne mener, at den største udfordring ved indvandring er, at indvandrere ikke anerkender danske værdier. Således bevæger værdidebatten sig igen ind i centrum af den politiske debat.

Demokrati, dialog, ytringsfrihed, ligestilling. Der er mange bud på, hvad danske værdier indbefatter, men det er vanskeligt at pege på én klar definition.

Alligevel viser en ny meningsmåling, som Wilke har foretaget for Jyllands-Posten, at over halvdelen af de adspurgte danskere - 50,3 procent - mener, at den største udfordring ved indvandring er, at indvandrere ikke anerkender danske værdier.

Over for Jyllands-Posten påpeger flere forskere dog, at der ikke findes aktuelle undersøgelser, der kan hverken be- eller afkræfte billedet af, at indvandrere ikke anerkender danske værdier. Men, påpeger professor i sociologi ved Københavns Universitet Peter Gundelach »så er det interessant at se, at danske værdier og dermed værdidebatten fylder så meget i denne meningsmåling«. Og værdidebatten får da også gang på gang en central placering i den politiske debat.

Senest har Dansk Folkepartis værdiordfører og tidligere partileder, Pia Kjærsgaard (DF), pustet til ilden ved at erklære, at piger i folkeskolen ikke skal bære tørklæde. Også Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg (V), har markeret sig i værdidebatten ved i en stærkt omdiskuteret kronik i Berlingske at ville skærpe kravene til muslimer.

Inger Støjberg forstår flertallet af danskernes bekymring for, at manglende anerkendelse af danske værdier kan hindre indvandringen, og hun opfordrer til at stå fast på danske værdier.

Den politiske ordfører nævner jødechikane på Nørrebro og en censor, der ikke vil give hånd til kvindelige studerende i en eksamenssituation, som »tydelige« eksempler på, at »det halter med den værdimæssige integration«:

»Ser man på den censor, som ikke ville give hånd til de kvindelige studerende, fordi han mener, det er i strid med religionen, er det et klart eksempel, hvor man bliver nødt til at indordne sig efter danske forhold,« siger Inger Støjberg og peger på, at »nogle ting er ubøjelige«.

Hos Dansk Folkeparti glæder integrationsordfører Martin Henriksen (DF) sig over, at værdispørgsmålet spiller den væsentligste rolle, når danskerne skal vurdere udfordringer ved indvandringen.

»Det siger noget om, at danskerne har forståelse for, at hvis de mennesker, der kommer hertil, skal være en del af samfundet, bliver de nødt til at tage dels vores demokrati til sig, men også vores kultur og traditioner. De bliver nødt til at lægge nogle af hjemlandets skikke fra sig og så tage noget nyt til sig,« siger Martin Henriksen.

Også de Konservative erklærer sig enige i vigtigheden af at imødekomme danske værdier.

»Det er helt afgørende, at man anerkender de danske værdier og respekterer dem og bliver en del af det danske samfund i stedet for at isolere sig i parallelsamfund,« siger partiets integrationsordfører, Tom Behnke (K).

Hvis indvandrere respekterer danske værdier, kommer integrationen i forhold til uddannelse og beskæftigelse af sig selv, mener Tom Behnke. Men der er ingen tvivl om, at »vi skal have sat meget mere fart på integrationen«, understreger den konservative integrationsordfører:

»Og det gør vi ved at sørge for, at integrationen er et politisk tema, som har høj, høj prioritet,« siger han.