Regeringen bør overveje at justere den omstridte dagpengereform. Det mener den tidligere overvismand, professor Torben M. Andersen.

I perioder med stigende ledighed mener han, at det kan være fornuftigt at forlænge selve dagpengeperioden, samt at lempe på kravet om et års arbejde for at få retten til at modtage dagpenge tilbage.

- Man kan forlænge perioden eller ændre på genoptjeningsretten. Hvis man forkorter genoptjeningsperioden, gør man det lettere at genvinde retten til dagpenge. Det har den fordel, at man øger incitamentet til at søge arbejde og styrker incitamentet til at tage et arbejde af kortere varighed. Det giver et større fokus på jobsøgning, siger Torben M. Andersen.

Fordel ved justeringen er, at man holder flest mulige i gang, så de ikke bliver langtidsledige.

- Det er trods alt bedre med kortvarige ansættelser end ledighed, så folk bevarer deres kvalifikationer, siger han.

Den kortere dagpengeperiode er en del af en to år gammel aftale mellem den daværende Løkke-regering og Dansk Folkeparti.

Aftalen byggede delvist på nogle anbefalinger fra Arbejdsmarkedskommissionen. Den foreslog, at politikerne indbyggede en særlig automatik i dagpengeperioden, således at perioden i gode tider var kort og noget længere i tider med høj ledighed.

Men det afviste regeringen dengang. I stedet skrev man følgende i aftalen fra maj 2010:

'Forslaget har først virkning i 2013, hvor ledigheden ventes at være aftagende og manglen på arbejdskraft igen tager til blandt andet i lyset af den demografiske udvikling.'

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) siger til Børsen i dag, at hun er enig med økonomerne i, at den indfasning som den forrige regering valgte, var meget stram.

- Det er  jo derfor, at regeringen sammen med Enhedslisten i finanslovsaftalen sidste år valgte midlertidigt at udskyde ikrafttrædelsen et halvt år, siger hun.