SF er kun åben over for en lettelse af punktafgifterne, hvis finansieringen bliver fundet andre steder i erhvervslivet.

Skal regeringens initiativ om at lette punktafgifterne føres ud i livet, så har SF et helt klart krav: Finansieringen skal komme fra erhvervslivet selv - og ikke tages fra andre områder. Sker det, er partiet åben over for initiativet.

»Hvis regeringen lancerer de punktafgifter med helt ny finansiering, så synes jeg hellere, at vi skulle bruge pengene på at skabe en bedre dagpengeløsning,« lyder det fra partiformand Pia Olsen Dyhr (SF).

Regeringen præsenterer i disse dage 50 vækstinitiativer, og et af dem går på, at de såkaldte punktafgifter skal lettes med 150 millioner kroner i 2016 og 200 millioner kroner hvert af de efterfølgende år. Det kan for eksempel være afgifter på chokolade, slik og øl.

Som udgangspunkt en fin idé, lyder det fra SF, men partiet dog skeptisk over for den reelle effekt og foreslår, at regeringen også ser på andre muligheder for at skabe liv i landets udkantsområder.

»Vi kan se, at afgiftslettelser nogle gange skaber arbejdspladser, men andre gange gør de ikke,« siger Pia Olsen Dyhr.

»Noget af det, der skaber flest arbejdspladser, det er at fokusere på grønne løsninger. SF har lagt et vækstudspil frem, der skaber 8.500 arbejdspladser, fordi vi netop er optaget af, hvordan vi kan få nye jobs i Danmark. Det er blandt andet ved at satse på klimatilpasninger,« siger hun.

Hvis initiativet ender med at blive til noget, er det ikke kun mængden af arbejdspladser, SF-formanden er bekymret for. Det er også den negative indflydelse, hun mener, det kan have på de nuværende ambitioner om klima, miljø og sundhed.

»Hvis vi skal lette afgifterne, skal vi ikke lette vores ambitioner. I stedet skal de målrettes endnu mere,« siger Pia Olsen Dyhr.

I løbet af ugen vil flere vækstinitiativer fra regeringens store vækstpakke drypvis blive præsenteret af forskellige ministre.