Befolkningen er nervøse for den øgede grænsekontrol, som Dansk Folkeparti netop har forhandlet i hus.

I snart ti år har man i grænselandet mellem Danmark og Tyskland kæmpet for at skabe en fælles bevidsthed. Men i dag fik Dansk Folkeparti med hjælp fra Kristendemokraternes Per Ørum forhandlet en aftale i hus med regeringen om øget kontrol ved grænserne.

Både det danske og det tyske mindretal finder det uansvarligt og helt hen i vejret at indføre øget kontrol ved den dansk-tyske grænse.

- Det er meget uheldig for os her i grænselandet. Vi gør en stor indsats for at få det grænseoverskridende samarbejde op at stå. Der er mange barrierer, især barrierer i folks hoveder. Ved at genindføre grænsekontrollen, så opbygger man den barriere igen, siger formanden for Sydslesvigsk Vælgerforening (SSV), Flemming Meyer, til bt.dk

Den nyslåede aftale kommer til at bremse den frie bevægelighed over grænsen, og det kommer især til at gå udover arbejdskraften, vurderer formanden.

- Mange mennesker syd for grænsen er nervøse for den udvikling, fordi man har vænnet sig til bare at køre hen over grænser. Det har især stor betydning for arbejdskraften. Tanken om at man igen skal stå ved grænsen og vente, til man er blevet kontrolleret, gør befolkningen hernede nervøse, siger Flemming Meyer.

Hvad siger du til argumentet om, at man må ofre sig i den større sags tjeneste? - Den store sags tjeneste er ikke noget, der batter hernede. Der er stor forståelse for, at man i Danmark gerne vil bekæmpe kriminaliteten, men derfor behøver man jo ikke indføre øget grænsekontrol. Det kan gøres på andre måder. Vi har i mange år haft baglandskontrol, der virker ligeså godt som kontrol ved grænsen, siger SSV-formanden.

Han frygter især det symbolpolitiske i at indføre mere kontrol og sætte flere toldere ved grænseovergangene. - Vi har lige været inde i en fase, hvor vi siger, at en grænse ikke kun skiller ad, men at en grænse også kan samle. Ved at genindføre grænsekontrol, så virker det stik modsat, siger Flemming Meyer.

Der er afsat 270 millioner kroner til den øgede grænsekontrol.