Politifolk og retsmedicinere raser. Venstre kræver forhandlinger genåbnet

En detalje i den nyligt indgåede finanslovsaftale truer med at ødelægge efterforskningen af alvorlige forbrydelser i Danmark.

Ifølge aftalen skal politiet fra 2013 selv betale for retsmedicinske undersøgelser i forbindelse med blandt andet drab og voldtægtssager, og det betyder, at helt afgørende undersøgelser fremover vil blive sprunget over, vurderer både retsmedicinere og politifolk.

- Politiet har i forvejen en meget anstrengt økonomi, og derfor er der ingen tvivl om, at hensyn til penge i nogle tilfælde vil komme til at overtrumfe faglige hensyn. Det betyder, at det bliver lettere at slippe af sted med sådan noget som drab, fordi sandsynligheden for, at skjulte spor bliver opdaget, bliver mindre, i takt med at vi laver færre obduktioner og personundersøgelser, siger Peter Ibsen, der er formand for betjentenes faglige organisation, Politiforbundet.

Drab henlagt som selvmord

B.T. har i de seneste måneder afsløret, at drab fejlagtigt bliver henlagt som selvmord, når dyre undersøgelser springes over, og risikoen for netop den type fejl bliver langt større som følge af finanslovsaftalen, vurderer politifolkene.

Deres frygt deles af de danske retsmedicinere. Dansk Selskab for Retsmedicin forbereder netop nu en formel protest, som vil blive sendt til ministerierne bag aftalen om at lade politiet selv betale for de afgørende undersøgelser.

- Når vi kommer til at stå i en situation, hvor politiet skal vælge mellem at bruge sine penge på eksempelvis patruljevogne og obduktioner, er jeg bange for, at man i mange tilfælde vil fravælge de retsmedicinske undersøgelser og den retssikkerhed, der ligger i dem, siger Jørgen Lange Thomsen, der er professor i retsmedicin og statsobducent ved Retsmedicinsk Institut i Odense.

Politiets driftsmidler

I dag betales retsmedicinske undersøgelser af Justitsministeriet. Undersøgelserne omfatter blandt andet obduktioner af pludseligt afdøde og søgning af spor på ofre og mistænkte for alle typer forbrydelser. Ifølge partierne bag finanslovsaftalen skal samme ydelser fremover betales med politiets såkaldte driftsmidler. Samme penge, som skal dække løn, computere og patruljevogne og meget andet. Formålet er bedre at kunne styre de samlede udgifter til efterforskning.

I Norge lavede man en tilsvarende ændring i 1991. Det fik på kort tid antallet af retsmedicinske obduktioner til at falde med op mod 40 procent, fordi politikredsene i tvivlstilfælde nu vælger undersøgelserne fra for at spare penge. Ifølge Torleiv Rognum, der er professor i retsmedicin ved universitetet i Oslo, har det medført en lang række skandalesager.

Dødelige knivstik overses

- Vi har eksempler på, at selv dødelige knivstik er blevet overset i sager, hvor politiet i udgangspunktet mente, at obduktionen kunne springes over. Som retsmedicinere har vi den erfaring, der i nogle tilfælde skal til for at afgøre, om en person er blevet dræbt. Og hvis man har en lav obduktionsfrekvens, må man regne med at drab bliver overset, siger han.

Af samme grund mener Torleiv Rognum i lighed med sine danske kolleger, at det vil være en stor fejl også at give dansk politi grund til at spare på retsmedicinske undersøgelser.

Aftalen om den nye betaling for de ofte altafgørende analyser er indgået mellem regeringen, Venstre, DF og De Konservative.

Flere penge til undersøgelser

Hos Venstre siger retsordfører Karsten Lauritzen imidlertid, at partiet ikke var klar over, hvad det har sagt ja til. Han vil nu have genåbnet forhandlingerne om den del af finanslovsaftalen, der handler om politiets økonomi for de kommende år.

- Når man forhandler så stor en aftale som finansloven på plads, er der nogle ting, der bare glider igennem uden diskussion, fordi de ikke lige springer i øjnene. Det er sket her. Hvis det betyder, at vi kommer til at stå i samme situation som i Norge, må aftalen laves om. Der skal ikke bruges færre, men tværtimod flere penge på retsmedicinske undersøgelser, så vi kan sikre, at drab ikke bliver overset og henlagt som eksempelvis selvmord, sådan som B.T. har beskrevet det, siger han.

Justitsminister Morten Bødskov (S) ønsker hverken at kommentere kravet fra Venstre eller den massive kritik fra retsmedicinere og politifolk. Han henviser til, at de endelige detaljer i den nye ordning for betaling af retsmedicinske ydelser endnu ikke er på plads.