Politik

Elbæk: Jeg har ikke ændret forklaring

Tak for tilmeldingen!

X

Vi har også masser af andre gode nyhedsbreve. Du kan til- og framelde dig dem her, hvor du også kan opdatere dine personlige oplysninger og interesser.

Venlig hilsen BT.dk

Kulturminister Uffe Elbæk mener ikke, at han har tilbageholdt oplysninger, selv om han først på samrådet tirsdag løftede sløret for, at han var blevet advaret mod at holde endnu et arrangement på gøglerskolen, skriver han på Facebook. Foto: Jens Nørgaard Larsen

Kulturminister Uffe Elbæk (R) afviser at have skiftet forklaring i sagen om hans favorisering af på gølgerskolen Akademiet for Utæmmet Kreativitet, AFUK, hvor kulturministerens mand er ansat.

- Det fremstår i medierne, som om jeg ændrer forklaring, når virkeligheden er, at jeg svarer på to helt forskellige spørgsmål. Der er altså ikke tale om, at jeg har ignoreret mine embedsmænds råd - tværtimod, skriver Uffe Elbæk på Facebook.

Før tirsdagens fire timer lange samråd om sagen havde Uffe Elbæk nægtet, at han var blevet advaret om afholdelsen af arrangementer på AFUK. Men under samrådet løftede ministeren sløret for, at han i forbindelse med et sjette af en række arrangementer var blevet advaret af en embedsmand imod at afholde det på gølgerskolen.

Det fik tirsdag kulturordfører for Venstre, Michael Aastrup Jensen, til at indbringe sagen for Rigsrevisionen.

- Ministeren har jo undsagt sig selv og skiftet holdning i forhold til, om han var blevet advaret eller ej af embedsmænd om at holde arrangementer på AFUK, ved at han nu siger, at han var blevet advaret. Vi vil derfor bede statsrevisorerne om at indbringe sagen for Rigsrevisionen, så der kan blive startet en sag centreret omkring de fem arrangementer ude på AFUK, sagde Michael Aastrup Jensen.

Kulturministeren holder imidlertid fast i, at der ikke er tale om, at han hverken har skiftet holdning eller ignoreret råd fra sine embedsmænd, tværtimod, skriver han på Facebook.

- På samrådet blev jeg spurgt om, hvad baggrunden var for at lægge et Kultur på kanten-arrangement på Filmskolen her i november. Og jeg forklarede, som sandt er, at jeg og en embedsmand i slutningen af september diskuterede, om det var klogt fortsat at holde Kultur på kanten på AFUK. Det var vi enige om, at det ikke var, skriver Uffe Elbæk på sin Facebook-profil.

Efterfølgende besluttede kulturministeren at lægge sit sjette arrangement på Filmskolen. Men det viser ifølge ministeren netop, at han lyttede til sin embedsmand, da han først blev advaret.

Tilbageholdelsen af oplysningen om, at han tog imod råd fra sine embedsmænd, kan ifølge flere politiske kommentatorer blive skæbnesvanger for Uffe Elbæks ministerpost.

- Lige nu er både Vestager og Thorning begge så forbitrede efter det, der er sket i dag, så han risikerer en fyreseddel allerede i denne uge. Han har ikke fortalt nogen, at han har fået rådgivning i retning. Det har han benægtet, men han kommer så frem med det i 11. time, siger Qvortrup til TV2 News.

Det har onsdag morgen ikke været muligt at få en kommentar fra kulturminister Uffe Elbæk (R).

FAKTA: Sådan skal Elbæk undersøges

Folketingets Kulturudvalg besluttede enstemmigt tirsdag aften at bede Statsrevisorerne om at indbringe kulturminister Uffe Elbæks (R) nepotisme-sag for Rigsrevisionen.

Rigsrevisionen skal undersøge, om kulturministeren bevidst har favoriseret gøglerskolen Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK).

Men hvordan fungerer undersøgelser som den af Uffe Elbæk? Få et overblik her:

Statsrevisorerne er politikere, som er udpeget af Folketinget. De har til opgave at revidere statens regnskaber og kan som den eneste myndighed pålægge Rigsrevisionen at udføre bestemte revisionsopgaver og undersøgelser.

Der er i alt seks statsrevisorer, der repræsenterer hver sit parti:

1. Peder Larsen (SF), formand

2. Henrik Thorup (DF), næstformand

3. Helge Adam Møller (K)

4. Kristian Jensen (V)

5. Mogens Jensen (S)

6. Klaus Frandsen (RV)

Folketinget kan bede Statsrevisorerne om at indbringe en sag for Rigsrevisionen - det er tilfældet i Elbæk-sagen.

Statsrevisorerne mødes en gang om måneden, og næste møde er den 12. december, hvor de skal tage stilling til Kulturudvalgets ønske om at indlede en rigsrevisionsundersøgelse af kulturministeren. Statsrevisorerne har formelt mulighed for at sige nej, men formand Peder Larsen har flere gange udtalt, at han forventer, at de ender med at imødekomme Kulturudvalgets ønske.

Herefter lander sagen hos Rigsrevisionen. Det er Folketingets uafhængige revision, som ligesom Statsrevisorerne har til opgave at revidere statens regnskaber. Rigsrevisionen rapporterer til Statsrevisorerne, om forvaltningen fungerer effektivt og ordentligt. De skal eksempelvis undersøge, om statens penge går til de formål, som Folketinget bevilger pengene til.

I Rigsrevisionen er der cirka 270 medarbejdere, som er fordelt på fem specialiserede afdelinger: to for større undersøgelser, to for årsrevision og én for støttefunktioner. Det er normalt Afdeling A for større undersøgelser, der tager sig af ministerområderne. Afdeling A gennemfører årligt 15-20 større undersøgelser inden for alle ministerområder.

Den øverste chef er rigsrevisor Lone Strøm, og det årlige budget for Rigsrevisionen er på cirka 183 millioner kroner.

Beslutter Statsrevisorerne at indbringe Elbæk-sagen for Rigsrevisionen, vil der først blive gennemført en forundersøgelse, hvorefter det vurderes, om der er noget at komme efter i sagen. Peder Larsen har udtalt, at forundersøgelsen tidligst vil blive gennemført i februar 2013, og hvis der er grundlag for en undersøgelse derefter, vil den først være færdig i maj-juni 2013.

Relaterede

Det læser andre