Dansk Folkeparti lyver og fører de ældre bag lyset, mener Astrid Krag (S).

»Det her er danmarkshistoriens værste eksempel på løgnagtig skræmmekampagne«. Så kontant udstrykker socialdemokraternes ældreordfører, Astrid Krag sig, da hun kommenterer en valgannonce fra Dansk Folkeparti fra folketingsvalget i 2011.

Læs også:

Annoncen advarer vælgerne mod at stemme på Helle Thorning-Schmidt med følgende tekst: ’Over 200.000 ældre medborgere, der ellers ikke har noget-som-helst andet end deres folkepension, kan virke farvel til den ældrecheck på 10.000 kr, som Dansk Folkeparti har sikret dem’.

Men sådan gik det som bekendt ikke. Helle Thorning-Schmidt fik regeringsmagten, og nu er ældrechecken blevet forhøjet med 40 % til næsten 16.000 kr., pensionstillægget er blevet forhøjet med 2.000 kr., og der er kun blevet flere, der modtager ældrechecken.

For en uge siden skrev Weekendavisen, at 29 pct. af vælgerne vurderer, at Dansk Folkeparti er bedst til at varetage de ældres interesser. Kun 13 pct. mener, at Socialdemokraterne er bedst, mens 10 pct. sætter deres lid til Venstre, og ni pct. til Enhedslisten. Det er altså lykkedes Dansk Folkeparti at ’brande’ sig selv som ’de ældres tro væbnere’, selvom Socialdemokraterne kan fremvise konkrete forbedringer i regeringsperioden.

’Dobbeltmoral så det basker’

Og det frustrerer naturligvis partiets ældreordfører, der også kæmper for sit eget politiske liv i den kommende valgkamp. Men hun håber på en fair valgkamp, hvor der vil blive diskuteret politik på et ordentligt grundlag.

»Jeg kan godt forstå, at vælgerne bliver bekymrede for fremtiden, når de ser den form for løgnagtig skræmmekampagne fra Dansk Folkeparti. En ting er, at de lyver om, hvad det vil betyde at stemme på Socialdemokraterne. Noget andet er, at de får det til at se ud som om, at det er Pia Kjærsgaard personligt, der sender ældrechecken ud. De smykker sig med lånte fjer, for det er flertal i Folketinget, der står bag ældrechecken. Samtidig deler de foldere ud på plejehjemmene, hvor de skriver om alt det, de vil give de ældre, blandt andet gratis transport til alle pensionister. Det vil koste over en milliard at gennemføre, og de vil ikke sige, hvor pengene skal komme fra. Det er dobbeltmoral så det basker,« siger Astrid Krag.

I et interview med Politiken i 2010 kommenterede Søren Krarup fra Dansk Folkeparti, at partiet havde foreslået en ældrecheck:

»Det er nok mest en politisk taktisk ting. Skal man være kynisk, kan man sige, at det formodentlig har drejet sig om at få flere vælgere til at stemme på Dansk Folkeparti og sikre en borgerlig regering,« sagde Søren Krarup, der dengang var medlem af DF’s folketingsgruppe.