Fra foråret 2003 kan danskerne få indblik i, om de køber deres dagligvarer et miljørigtigt sted. Dagligvarebutikker med et stort udvalg af økologiske varer, fokus på energiforbrug og håndtering af affald skal nemlig fremover have mulighed for at få det nordiske miljømærke Svanen.

Hidtil har Svanen og EUs miljømærke Blomsten været at finde på miljøskånsomme dagligvarer som toiletpapir og sæbe og på forbrugsgoder som byggeprodukter og hårde hvidevarer, men i øjeblikket arbejder miljømærkesekretariaterne i de nordiske lande på retningslinier, så dagligvarebutikker også kan svanemærkes.

- Der er et stort potentiale for miljøforbedringer i dagligvarebutikker. Samtidig får forbrugeren mulighed for at vælge at handle i en butik, der lever op til miljøkravene i det nordiske miljømærke, og dermed er blandt de bedste, når det gælder miljøhensyn, siger Kristian Dammand Nielsen, der er projektleder i nordisk miljømærkning for dagligvarebutikker.

Det bliver i første omgang dagligvarebutikker som supermarkeder og købmænd, der kan søge om miljømærket Svanen og ikke specialbutikker som ostehandlere og slagtere.

/ritzau/