Ved hjælp af fup og fiktive regnskaber - og et mageløst snakketøj - lykkedes det kassereren i en lille fagforening i Sæby i Nordjylland at stjæle over to mio. kr. fra kassen. Penge, som bl.a. blev brugt til at finansiere mandens spillelidenskab.

Det var anklageren, Torben Kaufmanns påstand, da han i går indledte sin procedure mod kassereren.

Skamfuld og tavs sad den 42-årige - far til tre - i byretten i Sæby og lyttede til bevisførelsen. Ikke en eneste gang under retsmødet rettede han blikket mod de mange tidligere kolleger i fagforeningen NNF, som var bænket på tilhørerpladserne.

Ifølge anklageren er der ikke "skyggen af tvivl om", at han har stukket alle de forsvundne penge i egen lomme. Men kassereren nægter at have taget mere end en halv mio. kr.

Det stod klart i går, at sagen rummer to store gåder: Hvad er pengene brugt til? Og hvordan kunne der gå tre år, inden det enorme underslæb blev opdaget?

Ifølge tiltalen stod svindelen på fra december 1993 til april 1997, hvor der i gennemsnit forsvandt 12.000 kr. om ugen fra kassen.

Først da hovedforbundets rejserevisor kom på uanmeldt besøg, begyndte lavinen at rulle.

Fagforeningens lokale, medlemsvalgte revisorer havde intet opdaget. De havde i blind tillid til kassereren taget alle hans svar for gode varer.

Kasserens forsvarer, Gert Gandrup, var mere kontant og talte i sin procedure om "en utrolig lemfældighed" hos fagforeningens ansvarlige.

"Man har ladet stå til. Både den lokale formand, de medlemsvalgte revisorer og hovedforbundet.

Min klient har gjort noget strafbart, men han har virkelig også haft let spil - og han har altså kun taget omkring en halv mio. kr, og ikke to mio.," fastslog forsvareren.

Men hvad blev pengene brugt til? Ifølge sagens anklager var han i perioden en trofast kunde i byens kiosker og værtshuse, hvor der blev spillet på lotto, hestevæddeløb og spilleautomater - dog uden det store held i sprøjten.

Men det stod samtidig klart, at langtfra alle pengene kan være spillet op. Kassereren afviser at være ludoman, og politiet har i øvrigt ikke kunnet bevise noget særligt luksusforbrug.

En del af pengene kan være brugt til at afvikle gæld i et firma, som kassereren for nogle år siden gik konkurs med. Og samtidig er cirka 200.000 kr. - ifølge anklagen - gået til kasserens tvillingebroder, som også er tiltalt i sagen, men nægter sig skyldig.

Der falder dom i sagen i morgen. Anklageren kræver mindst to års fængsel.