En række store forhandlere af havemøbler i tropisk træ bliver nu igen sat i offentlig gabestok, fordi de ikke kan eller vil dokumentere, om tømmeret er bæredygtigt produceret.

Det gælder blandt andet møbelgiganten Ikea og supermarkedskæden Bilka, som på hjemmesiden www.tropetrae.dk er opført på en revideret sort liste, fordi de ikke kan give forbrugerne nogen troværdig garanti for, at træet ikke kommer fra truet regnskov.

Bag den nys opdaterede hjemmeside står miljøorganisationen Nepenthes, som tidligere har lagt sig ud med en række tømmerfirmaer. Virksomhederne er rubriceret i en hvid, en grå og en sort liste. Ifølge Nepenthes bør forbrugerne købe deres tropiske havemøbler hos forhandlerne på den hvide eller grå liste, fordi man her kan få mange produkter med miljømærket FSC. Her finder man bl.a. Coop Danmark og Jysk (tidligere Jysk Sengetøjslager), som har henholdsvis 100 og 80 procent FSC-tropetræ i sortimentet.

Listerne på hjemmesiden offentliggøres, netop som det er blevet afsløret, at der har været omfattende svindel med FSC-mærket teaktræ fra Indonesien.

/ritzau/