Fra 1.oktober ser EU-Kommissionen gerne døende kræftpatienter og sorte rygerlunger afbilledet på cigaretpakkerne.For nogle er det en nærliggende tanke at udvide med skræmmekampagner for f.eks alkohol og slik.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Etiketter med skrumpelever og oppustede røde hoveder på fremtidens alkoholflasker. De uhyggelige konsekvenser af overdrevent alkoholindtag skal afbildes på flaskerne. Det kræver John Damgaard Jensen, generalsekretær i Alkoholpolitisk Landsforening.

Kan det få folk til at forstå, at et for stort alkoholforbrug ikke er ensbetydende med fest og farver, mener han, at det er helt i orden.

Tanken kommer, efter at EU-Kommissionen opfordrer alle lande til at skræmme rygerne mest muligt. Slogans som »Du kan dø af at ryge« og »Rygning giver rygerlunger« er ikke skræmmende nok på cigaretpakkerne.

Nu skal de rygere, der er døden nær, og de lunger, der er sorte af tjære, affotograferes på pakkerne. EU-Kommissionen mener, der skal skrappere midler i brug end blot ord for at få rygerne til at forstå, hvor farlig deres usunde last er.

Rådne tænder og sorte lunger
Hvert enkelt land kan selv bestemme, om man vil være med til at skræmme sine rygende borgere.

En idé, som EU-Kommissionen har fået efter en canadisk og en brasiliansk kampagne, der viser ødelagte, rådne tænder, knaldsorte rygerlunger og kræftpatienter, der kæmper for livet i respiratorer.

Sundhedsstyrelsen har endnu ikke diskuteret EU-Kommissionens forslag, der kan træde i kraft fra 1. oktober.

»Vi har slet ikke taget stilling til det. Det er ministeriet, der skal beslutte, om det skal anvendes, og det har ikke været diskuteret endnu. Vi skal først vurdere, hvordan det går med tekstadvarslerne, før det andet bliver taget op,« siger Ulla Skovgård Danielsen fra Sundhedsstyrelsen.

Om andre usunde laster udover cigaretter kan risikere at blive overklistret med skræmmebilleder, er en nærliggende tanke. Kvæstede trafikofre på øl og vin, så den fulde dansker glemmer alt om bilnøglerne.

Overvægtige børn på slikposerne, så slikskålen bliver droppet, og halve ætsede tænder som en kvalmende virkelighed på sodavandsflaskerne.

lfa@bt.dk, cwj@bt.dk