Vikarmangel og øget fokus på sygefravær presser ansatte til at lade sig influenzavaccinere. HK opfordrer tillidsfolk til at være opmærksomme på problemet.

Mange ansatte føler sig presset af såvel arbejdsgivere som kolleger til at tage imod tilbud om betalt influenzavaccine. Ikke mindst den seneste tids fokus på at nedbringe sygefraværet har gjort, at HK/Privat nu sender en advarsel ud til 4500 sikkerheds- og tillidsrepræsentanter. De skal være opmærksomme på, om medarbejdere presses til at lade sig stikke. Samtidig forlanger fagforbundet at få tilføjet et afsnit om vaccination i virksomhedernes personalepolitik.

Opfordringen kommer netop som influenzasæsonen står for døren og dermed også det boomende salg af influenzavaccine, som mange virksomheder i dag tilbyder gratis til medarbejderne. Og som de mere eller mindre frivilligt kan tage imod, påpeger Svend-Erik Hermansen, arbejdsmiljøkonsulent i HK/privat.

- Lige præcis medicinering og indsprøjtninger er noget så privat, at vi må trække grænsen. Virksomhederne skal på ingen måde bestemme om, vi skal tage en indsprøjtning eller ej. Men jeg hører desværre fra mange, at de føler sig pressede til at tage imod en influenzavaccination, siger Svend-Erik Hermansen.

Mange steder er der ikke penge til vikarer, og der kan det blive opfattet som ukollegialt at sige nej til vaccinen, påpeger fagforbundet.

/ritzau/