Eksperter kritiserer Skat for at modarbejde modellen Camilla Vests advokat i at få adgang til Kinnock-sag

Skats behandling af fotomodellen Camilla Vest vækker på ny undren hos eksperter.

Det viser sig nu, at en højtstående afdelingschef i Skat i en intern mail varslede den daværende direktør i Skat København, Erling Andersen, om, at Camilla Vests advokat, Anders Németh, muligvis ville forsøge at få udleveret den ni sider lange kendelse, der frifandt Thorning-Schmidts ægtemand, Stephen Kinnock, for skattepligt.

Afdelingschefen, Preben Buccholtz Hansen, der på det tidspunkt sad med det overordnede ansvar for Camilla Vest-sagen, skrev også, at han håbede Erling Andersen ville være ‘behjælpelig’, hvis Németh forsøgte at blande de to sager sammen, som ifølge afdelingschefen ’slet ikke havde noget med hinanden at gøre.’

- Det virker meget bekymrende, at en skattechef i Skat sidder og forbereder andre myndigheder i at afvise en begæring om indsigt i de dokumenter. Det virker jo nærmest som om, at Skat vil sikre sig, at afgørelsen i Kinnocks sag ikke må tillægges betydning i fotomodellens skattesag, da det kan medføre, at Skat må opgive dets sag mod fotomodellen, siger lektor, ph.d. i skatteret ved Aalborg Universitet, Thomas Rønfeldt.

Stephen Kinnock var i september 2010 af Skat København blevet frikendt for skattepligt, og i april 2011 ønskede Anders Németh, der var advokat for topmodellen, som var tiltalt for groft skattesvig, adgang til afgørelsen, idet han havde en stærk fornemmelse af, at den kunne have betydning for Vests sag.

Det viste sig senere, at Nemeth havde ret i sine antagelser, mens både Erling Andersen og afdelingschefen tog fejl. I 2012 blev Kinnock-afgørelsen altafgørende for, at Camilla Vest, der siden var blevet idømt fængsel og havde fået en millionbøde for skattesvig, blev frikendt i Østre Landsret i en af nyere tid mest højtprofilerede skattesager.

Preben Buchholtz skrev blandt andet i den omtalte mail fra den 22. marts til Erling Andersen, som på det tidspunkt var en af de få med kendskab til Kinnock-afgørelsen: ‘Forsvarsadvokaten (Camilla Vest forsvarer Anders Németh red.) nævnte, at han vil begære aktindsigt i Helle Thorning-sagen (Kinnock-sagen red.)’, ‘Han mener, at der er nogle forhold fra den sag han kan bruge’ og at han håbede, at Erling Andersen ville være ‘behjælpelig, hvis forsvarsadvokaten forsøger at blande de to sager - der jo overhovedet ikke har noget med hinanden at gøre - sammen.’

Preben Buchholtz gør i mailen også Erling Andersen opmærksom på, at Vest-sagen nu er ‘berammet i Nordsjælland (byretten - Helsingør) den 12. august 2011.‘

Det skulle senere vise sig, at Camilla Vest i Helsingør Byret blev idømt et år og ni måneders fængsel samt en bøde, sammen med hendes mand, på i alt 6,6 millioner kroner. Alt imens forblev Kinnock-afgørelsen hemmelig indtil sensommeren 2012 da Helle Thorning-Schmidt, af private årsager, lagde hele sin mands afgørelse frem i dagbladet Politiken.

Både Thomas Rønfeldt og Lida Hulgaard, advokat og tidligere formand for Skatterådet mener, at Skat bevæger sig på en yderst tynd line i forhold til, de havde pligt til at hjælpe forsvarsadvokaten bedst muligt.

- Man sidder tilbage med en fornemmelse af, at afdelingslederen i hvert fald ikke ønsker at hjælpe forsvareren med at kaste lys over Kinnock-sagens betydning for Vest-sagen. Her er et objektivitetsprincip relevant at nævne, siger Lida Hulgaard.

Thomas Rønfeldt supplerer:

- Vi skal jo huske på, at Skat skal sikre sig, at det ikke opkræver skat i strid med loven. Hvis det viser sig, at Kinnock sagen får den betydning, at fotomodellen ikke er skattepligtig til Danmark, at Skat samtidig sikrer, at der ikke er adgang til præmisserne deri, og at Skat ikke selv tager Kinnock-sagens betragtninger med i afgørelsen af fotomodellen, så mener jeg, at de tilsidesætter deres forpligtelse til at sikre det objektivt rigtige resultat, i henhold til den lovgivning der gælder, siger han.