Danskerne kan ikke få nok af Bjarne Reuter. Hans bøger bliver udlånt og læst igen og igen. Men der er vel at mærke også et pænt stykke over en kvart million eksemplarer på hylderne på de danske biblioteker.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Nu er det endnu en gang blevet dokumenteret, at værkerne fra den 60-årige forfatters hånd bliver 'slugt' af høj som lav.

Bjarne Reuter topper i 2010 for 12. gang i træk listen over forfattere, der modtager biblioteksafgift fra staten. I alt bliver der i år givet 160 millioner kroner i bibliotekspenge fordelt på 8.544 forfattere, og Bjarne Reuter modtager næsten 800.000 kroner af dem.

Uforglemmelige historier



Den 60-årige forfatter, der om nogen har formået at få Brønshøj brændt ind på det litterære landkort gennem masser af gode og uforglemmelige historier som for eksempel 'Busters verden', 'Zappa', 'Når snerlen blomster' og 'Vi der valgte mælkevejen', er dermed en af de forholdsvis få, der kan leve og oven i købet leve godt af sit forfatterskab. Det har han efterhånden kunnet gennem mange år.

Den folkeskolelærer-uddannede Reuter debuterede som forfatter helt tilbage i 1975 med børnebogen 'Kidnapning', der efter hans eget udsagn blev til, fordi han kedede sig bravt, mens han læste til eksamen på seminariet. Så på den måde kan eksaminer altså også føre til noget.

Mange på hylderne



Nummer to og tre på listen over modtagere af bibliotekspenge i 2010 er de samme, som også indtog placeringerne sidste år, nemlig Cecil Bødker og Benny Andersen. De får hver 582.000 kroner.

På de næste pladser er Bent Haller, Dennis Jürgensen, Hanne-Vibeke Holst, Lars-Henrik Olsen, Thorstein Thomsen, Jens Axelsen og Klaus Rifbjerg.

Biblioteksafgiftens størrelse til de danske forfattere afhænger ikke af, hvor ofte bøgerne bliver udlånt, men af, hvor mange bibliotekerne har stående. Det er dog åbenlyst, at der er en direkte sammenhæng, for uden læsere heller ingen bøger.

Næsten halvdelen af de forfattere, der tildeles penge, får under 5.000 kroner.