Det skal være slut med de sukkerholdige vingummier og den gode, fede leverpostej. Sådan lyder mantraet for mange i forbindelse med nytår, hvor sundhed står øverst på indkøbssedlen.

Af samme årsag kan lightprodukter med reduceret fedt eller sukker på papiret være en genvej til at indtage færre kalorier i den daglige kost.

Problemet er bare, at det ikke altid er tilfældet, forklarer Heddie Mejborn, som er seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet.

»Hvis det for eksempel drejer sig om et sukkersødet morgenmadsprodukt, man kommer mælk på, så kan producenten godt fjerne noget af sukkeret og så i stedet tilsætte mere stivelse. Men stivelse og sukker har fuldstændig samme energiindhold. Dermed får man altså stadig den samme mængde kalorier, selv om produktet er "light", hvad sukkerindholdet angår,« siger hun.

Heddie Mejborn fortæller desuden, at fødevareproducenterne altid bliver nødt til at erstatte fedt eller sukker i et lightprodukt med noget andet, og at det sagtens kan resultere i, at køberen af produktet indtager det samme antal kalorier.

Måske endda flere, tilføjer cand.scient. i human ernæring Per Brændgaard.

»Det er videnskabeligt dokumenteret, at folk automatisk indtager en større mængde, når de ved, at produktet er light. Så på den måde virker light-budskabet faktisk fedende i sig selv, fordi det øger den mængde af mad, folk spiser,« siger han.

Derudover er det ikke altid sikkert, at det er gode ting, der erstatter sukkeret.

For eksempel kan det ende med dårlig mave, hvis man spiser en almindelig mængde af det populære sukkerfri slik, fordi fiberindholdet er alt for højt.

Kun hvis man drikker sodavand dagligt, kan det rent kaloriemæssigt svare sig at gå over til en udgave, der er helt uden sukker og kalorier.

Uden at der dog er garanti for vægttab af den grund.

»Sammenlignet med vand gør light-sodavand dig generelt mere sulten, fordi det blandt andet påvirker blodsukkerreguleringen, og det kan få dig til at spise mere,« siger Per Brændgaard.

Tre gode råd til lightprodukter

- Hold øje med kalorieindholdet og sammenlign lightproduktet med de almindelige produkter på hylden, så du ved, om du sparer kalorier.

- Kig på, hvor kalorierne i lightproduktet kommer fra. Måske er fedtet reduceret til fordel for sukker.

- Drop lightproduktet, hvis du ikke bryder dig om det. Manglende smagsstimulans kan føre til overspisning på senere tidspunkter.

Kilder: Heddie Mejborn, Per Brændgaard.

/ritzau/FOKUS