Ortodokse muslimer og fanatiske kristne KAN blive enige om én ting: De hader alle den nye film om Noa og hans ark.

Både skuespiller Russell Crowe og instruktør Darren Aronofsky har fået en vaskeægte fatwa-dødsdom på nakken. Og deres ’forbrydelse’ er ny film om Noa - manden, der ifølge Det Gamle Testamente bygger en ark og redder dét, der var tilbage af menneskeheden.

Og det er ikke kun ortodokse muslimer, der har set sig sure på Hollywood-duoen. Således fordømmer USAs kristne fundamentalister også filmen, der får dansk premiere på torsdag.

Mange genfødte kristne mener nemlig, at Darren Aronofsky har gjort deres gammel-testamentlige helt alt for mørk i sindet. Og desuden bryder man sig i disse kredse ikke om, at Aronofsky også blander nymodens problemstillinger som ressourcemangel og overbefolkning ind i den moralske fortælling om synd og ikke så meget forladelse.

I Koranen optræder Noa som Guds sendebud - en profet. Og som de danske tegnere erfarede i forbindelse med Muhammed-krisen i 2006 er det ifølge muslimsk tro ikke tilladt at gengive Koranens hellige figurer hverken på film eller som tegneserie.

Kæmpe budget

Det er ledere i den sunni-muslimske enhed al-Azhar i den egyptiske hovedstad Kairo, der har udstedt fatwaen. Og som resultat har tre muslimske lande Bahrain, Qatar og De Forenede Arabiske Emirater allerede forbudt den nye Hollywood-film, der med et budget på over en milliard kroner hører til blandt filmhistoriens dyreste.

Men hverken australske Russell Crowe eller amerikanske Darren Aronofsky er specielt bekymrede.

- For det første betyder en fatwa ikke altid en dødsdom. Det kan også bare være en fordømmelse af filmen, siger Aronofsky, der længe har vidst, at hans film ville provokere adskillige trossamfund.

- Hvis den ikke provokerede, ville vi have gjort noget galt, siger instruktøren, der har drømt om at lave Noa-filmen, lige siden han var teenager.

- Jeg har altid været fascineret af denne monumentale fortælling. Og selv om mange ting var meget præcist beskrevet i Bibelen, så er meget andet beskrevet åbent. Og dét har givet os plads til en masse spændende fortolkninger, siger Darren Aronofsky.

Således har instruktøren og manuskriptforfatterne føjet et større familiedrama til den klassiske bibelhistorie. Og man har også givet en mængde replikker til hovedpersonen Noa, der i Bibelen er temmelig fåmælt.

Protester

I løbet af det seneste halve år har Darren Aronofsky - mest for at tækkes filmselskabet - vist tidlige versioner af filmen for både muslimske, kristne og jødiske trossamfund. De fleste tilbagemeldinger har været relativt positive.

Men alligevel har der været demonstrationer foran mange amerikanske biografer i forbindelse med denne weekends officielle amerikanske premiere. Men kritik kan også fungere som reklame. Og i medierne har de amerikanske anmeldere faktisk været ret positive.

Således modtager ’Noa’ 75 procent positive anmeldelser på film-hjemmesiden Rotten Tomatoes, hvor man samler alverdens filmanmeldelser.

’Noa’ har dansk premiere på torsdag