British American Tobacco tør ikke længere benægte, at nikotin ikke skaber afhængighed. Dansk ekspert afviser dog, at industrien til fulde har indrømmet, at deres produkter er farlige.

For 18 år siden skabte det vrede, da syv topchefer fra de største tobaksproducenter i den amerikanske kongres sagde, at de ikke troede på, at nikotin skaber afhængighed. Udsagnet kom, efter at de havde svoret at sige sandheden. Men nu trækker en af verdens største tobaksproducenter, British American Tobacco, i land. Den øverste lægefaglige ekspert hos producenten indrømmer over for Politiken, at nikotin er afhængighedsskabende.

- Nikotin er det stof i tobak og tobaksrøg, der gør, at brug af tobak skaber afhængighed, skriver Chris Proctor i et svar til den danske avis, der har stillet ham en række spørgsmål.

Hos Kræftens Bekæmpelse er Niels Them Kjær ikke overrasket. Han mener, at tobakschefen ikke tør svare anderledes. I 1990erne tabte industrien en række sager om, at de havde afvist kendskab til, at nikotin skaber afhængighed.

- Det har kostet dem dyrt. Så når du spørger deres øverste videnskabelige chef direkte om afhængighed, kan han ikke svare andet uden at åbne op for yderligere sagsanlæg. Han ved, hvad han skal sige for ikke at blive afsløret i at lyve, siger Niels Them Kjær til Politiken.

Han følger med i, hvad tobaksindustrien skriver om sundhedsrisikoen og afviser, at tobaksindustrien til fulde har indrømmet, at det er veldokumenteret, at rygning er farlig. På British Amerikan Tobaccos danske hjemmeside indrømmer man ganske vist, at der er en højere forekomst af visse sygdomme blandt rygere end blandt ikke-rygere, men skriver samtidig, at »videnskaben har til dato ikke kunnet sætte fingeren på biologiske mekanismer, som med sikkerhed kan forklare de statistiske resultater, så rygning og visse sygdomme forbindes.«

Den udtalelse viser ifølge Niels Them Kjær, at der er lang vej endnu, og han er ikke imponeret.

- Sammenhængen mellem rygning og sygdom er velundersøgt. Der kommer tusindvis af artikler hvert år. Derfor mangler industrien at tage konsekvensen af den forskning, der er lavet. De mangler at sige: Okay, hvis vores produkter er så farlige, må vi hellere trække dem fra markedet, ligesom enhver anden ansvarlig virksomhed ville gøre, siger han til Politiken.

BNB