På Vamdrup Skole får forældre en SMS, hvis deres barn ikke møder i skole. Det har fået pletvist fravær hos skolens ældste elever til at falde målbart.

»Tak for orienteringen, jeg tager fat i mit barn med det samme.«

Det er det typiske svar på en pjække-SMS sendt fra lærerne på Vamdrup Skole til forældre, hvis børn er blevet væk fra skole uden en forklaring. Det fortæller skoleinspektør Per Rudbæk, som indførte SMS-ordningen på sin skole i Kolding Kommune i 2012.

»Det har betydet, at det pletvise fravær blandt vores større elever er faldet målbart. Det er et lille tiltag, hvor man får en ret stor effekt med en meget lille indsats,« konstaterer Per Rudbæk og opfordrer sine skoleleder-kolleger til at tage metoden i brug, hvis de har problemer med højt elevfravær.

Læs også:

Det var tilfældet på Vamdrup Skole, da kommunens forvaltningschef kontaktede Per Rudbæk for to år siden. Tilfældigvis havde inspektøren en kreativ løsning i ærmet, da han få dage forinden havde læst om en østjysk skole, som gjorde brug af pjække-SMSerne.

Han fik vendt ordningen med personalet, som så mulighederne. Derefter blev idéen solgt til forældrene ved at understrege, at der ikke var tale om kontrol, men snarere en service.

Så på Vamdrup Skole konstaterer lærerne nu ved første time, hvem der er mødt op, og hvem der ikke er. Derefter sender de pjække-SMSer fra deres arbejdstelefoner til forældrene, hvis børn er blevet væk fra undervisningen. De bruger standardformuleringer, det tager to-tre minutter, koster ikke meget og proceduren er den samme, hvis eleven er smuttet i løbet af dagen, forklarer skoleinspektøren.

Læs også:

»Vi kunne se en effekt lige med det samme. Og eleverne sagde med et glimt i øjet: »Det var da var irriterende!,« så vi har uden tvivl lukket et smuthul for dem, men jeg tror faktisk, de kan se det højere formål. Og så er det altid godt med indsatser, hvor skole og hjem arbejder sammen om det vigtige. Netop at få eleverne i skole, så de kan lære noget,« siger han.

Ulemperne er der ikke mange af, hvis man spørger inspektøren. Kun den lille tid, lærerne bruger på at sende SMSer ud til forældrene.

»Det er noget, vi skal forholde os til hver dag, og det er noget, vi lige skal få bragt i orden, men det er simpelthen det værd,« understreger Per Rudbæk.