Forbrugerrådet er kritisk over for Facebooks håndtering af brugernes personlige oplysninger. Nu skal justits- og videnskabsministrene forklare sig.

Sociale medier som Facebook informerer ikke om, hvilke af brugernes personlige oplysninger, de indsamler, og hvad de bruger dem til. Det er ifølge Forbrugerrådet i strid med persondataloven, og rådet vil have politikerne til at tage affære. Justitsminister Brian Mikkelsen (K) og videnskabsminister Helge Sander (V) er torsdag kaldt i åbent samråd, hvor de skal svare på, hvorfor Facebook og andre sociale medier kan fungere i strid med dansk lovgivning.

- Det er helt uigennemskueligt, hvad ens oplysninger bliver brugt til, og hvor de ender henne. Der er ingen valgfrihed for forbrugeren, for man kan ikke vælge at bruge en eller anden tjeneste og samtidig bevare sit privatliv. Det er enten eller, siger Anette Høyrup, jurist i Forbrugerrådet.

Tidligere i år konkluderede udvalg under EU-Kommissionen, at sociale medier er underlagt europæisk og dermed dansk lovgivning, og Forbrugerrådet vil have de danske politikere til at reagere på dette.

- Vi går og venter på, at politikerne tager det her meget alvorligt og sørger for, at de danske beskyttelsesregler også kommer til at gælde på internettet. Det er jo fuldstændig uholdbart, at man som netbruger, som vi alle sammen er i dag, ikke kan blive beskyttet, bare fordi det er internettet, siger Anette Høyrup.

Det er Folketingets udvalg for videnskab og teknologi, der har kaldt ministrene i samråd om sagen.

/ritzau/