Udsatte børn skal i de fleste kommuner ringe til politiet for at få hjælp efter kommunens lukketid. Uacceptabelt, siger Socialpædagogerne og Børns Vilkår.

Hvis far slår, mor er gået på druk, eller et barn er blevet smidt ud hjemmefra, er politiet ofte det eneste sted, børn og unge kan gå til for at få hjælp om aftenen og i weekenderne.

Det viser en undersøgelse fra fagforbundet Socialpædagogerne.

Kun seks af landets 98 kommuner har en akuttelefon, som børn kan ringe på om aftenen og i weekenderne. Fire kommuner har en telefonsvarer, der bliver aflyttet, når kommunen åbner. Og to kommuner har en særlig åben telefonlinje for anbragte børn.

Peter Albæk, der er formand for Børns Vilkår, kalder det "helt uacceptabelt".

Han mener, at mange problemfamilier kunne opdages langt tidligere, hvis kommunerne opprioriterede muligheden for at få kontakt uden for almindelig åbningstid.

- Det er vigtigt at udnytte, at de unge selv henvender sig og beder om hjælp. Det kan ikke vente til næste dag, hvor der er faldet ro over tingene igen, og børnene måske af loyalitet over for deres forældre atter vælger at tie om problemerne, siger Peter Albæk.

Socialpædagogernes næstformand Benny Andersen er bekymret over, at kommunerne ikke tager deres ansvar i forhold til de udsatte børn mere alvorligt:

- Det er helt hen i vejret, at kommunerne overlader kontakten til de udsatte børn til politiet. Det er ikke en opgave, politiet er rustet til. Og det er grænseoverskridende for et barn i nød at skulle ringe til politiet og anklage sine forældre, siger Benny Andersen.

/ritzau/