Ny dansk forskning kan vise sig at blive et afgørende gennembrud i kampen mod kræft, og det vækker begejstring hos Kræftens Bekæmpelse, der mener, at dansk kræftforskning er blandt det bedste i verden.

Selvom vi er et lille land, bliver der fra udlandet set med store øjne på de resultater, som danske forskere kan fremlægge omkring kræft. Det skyldes især, at vi har en høj troværdighed i udlandet, og en evne til at samarbejde og tiltrække dygtige forskere fra hele verden. Det fortæller overlæge og lægefaglig rådgiver hos Kræftens Bekæmpelse Jens Oluf Bruun Pedersen.

»I udlandet spidser man ører, når der kommer nye resultater fra Danmark, fordi vi har et ry for, at vores forskning er af meget høj kvalitet. Man har en tiltro til, at vores forskning er ’ren’, og at der ikke er en indblanding fra alle mulige, som ikke bør blande sig, « fortæller han til BT.

Mandag kom det frem, at to danske forskere muligvis har fundet en metode, som vil kunne dræbe 95 procent af alle kræftceller, ved hjælp af et særligt 'malariaprotein'. Deres resultater bringes tirsdag i det anerkendte videnskabelige tidsskrift ’Cancer Cell’, og Jens Oluf Bruun Pedersen er overbevist om, at det vil give genlyd i resten af verden.

For blot et par uger siden kunne danske forskere fra Københavns Universitet berette om et andet muligt gennembrud, da det i et forsøg lykkes at forhindre kræftceller i at sprede sig, og tidligere på året kunne forskere fra Syddansk Universitet præsentere helt ny viden omkring modermærkekræft, som muligvis kan føre til en langt bedre behandling.

Ifølge Jens Oluf Bruun Pedersen er det ikke tilfældigt, at netop danske forskere står bag mange nye gennembrud på kræftområdet.

»I bedste fald kan det resultere i en banebrydende kræftmedicin, som vil virke på 95 procent af alle de kræftceller vi kender i dag,« fortæller Jens Oluf Bruun Pedersen (billdet) fra Kræftens Bekæmpelse, om et helt nyt dansk forskningsresultat.     
»I bedste fald kan det resultere i en banebrydende kræftmedicin, som vil virke på 95 procent af alle de kræftceller vi kender i dag,« fortæller Jens Oluf Bruun Pedersen (billdet) fra Kræftens Bekæmpelse, om et helt nyt dansk forskningsresultat.      Foto: Nils Meilvang
Vis mere

»Det er klart, at et lille land som Danmark ikke kan præsentere kæmpestore undersøgelser med tusindvis af patienter. Men når det gælder grundforskning, som kan laves på de enkelte laboratorier, så viser det sig gang på gang, at vi er rigtig dygtige, og at vi er med helt fremme i feltet. Der er simpelthen så mange dygtige forskere på både vores universiteter og sygehuse,« fortæller Jens Oluf Bruun Pedersen.

Vores evner til at samarbejde og tiltrække dygtige folk fra udlandet, har også en stor aktie i den successen.

»Det seneste projekt med 'malariaproteinet', er jo lavet i samarbejde med 'University of British Columbia' i Canada, og er et flot internationalt samarbejde. Det er jo altid rigtigt godt med input fra andre dygtige forskere rundt om i verden, og det er vi gode til at udnytte. Vi kan simpelthen noget med at organisere den viden her i Danmark, « siger han.

Ifølge Jens Oluf Bruun Pedersen, er Danmark også en attraktiv destination for udenlandske forskere, og hos Kræftens Bekæmpelses egen forskningsafdeling nyder man godt af den internationale ekspertise, hvor man har flere udenlandske forskere ansat.

»Det er klart, at det er attraktivt at være hos os. Vores resultater er blandt de mest citerede i de store videnskabelige tidsskrifter i hele verden, og det er jo en kæmpe anerkendelse af vores forskning. Dermed bliver det jo også attraktivt at arbejde her,« siger Jens Oluf Bruun Pedersen.