Aggressiv tarmbakterie skyld i adskillige dødsfald på sygehusene. Krav om handlingsplan.

Trods flere års forsøg på at bekæmpe en aggressiv bakterie på landets hospitaler fortsætter tusindvis af især svækkede, ældre patienter med at blive smittet. Bakterien kan udløse voldsom diarré og er årsag til mindst 42 dødsfald på tre år, viser opgørelser fra Patientforsikringen.

Siden 2009 har Patientforsikringen udbetalt erstatning til pårørende efter de 42 patienter, hvor det er dokumenteret, at de er døde som følge af skader efter at være blevet smittet med tarmbakterien med det videnskabelige navn clostridium difficile CD027. I samme periode er antallet af smittede næsten fordoblet fra 598 i 2009 til 1.059 i 2011, fremgår det af tal fra Statens Serum Institut.

- Det bekymrer os, at tallet bliver ved med at stige. Sporer fra bakterien kan overleve længe i miljøet, så når først den er introduceret ét sted, er den svær at slippe af med igen, siger overlæge Anne Kjerulf fra seruminstituttet.

Bakterien florerer primært på hospitaler, men man er også begyndt at se smittetilfælde på plejehjem. Samtidig konstateres bakterien nu overalt i landet, efter at den i begyndelsen udelukkende optrådte i større målestok i Region Hovedstaden.

En væsentlig årsag til stigningen menes at være et øget forbrug af antibiotika, som medvirker til at nedbryde immunsystemet hos nogle, hvilket giver tarmbakterien lettere spil og kan medføre diarré. Cirka 20 procent af disse uheldige personer får den særligt voldsomme diarré.

Rengøringen og hygiejnen på hospitalerne er også i fokus. Og fra Christansborg kommer der nu krav om, at der udarbejdes en national handlingsplan, som skal bekæmpe smittespredningen med bl.a. faste hygiejnestandarder.

- Det er en rystende udvikling. Vi er nødt til at sikre, at dette problem bekæmpes. Vi står jo også foran at skulle bygge en stribe nye sygehuse, og der må vi indtænke bedre hygiejneforhold, end vi har i dag. På kort sigt må vi også se på, hvordan transporten af patienter mellem sygehusene foregår for at bremse smitten, siger Liselott Blixt (DF).

Det lykkedes ikke i går at få en kommentar fra regeringspartierne.