I Danmark har flere offentlige institutioner på det seneste forbudt deres ansatte at benytte det sociale medie TikTok på deres arbejdstelefoner.

Myndighederne er nemlig i tvivl om, hvorvidt den kinesisk ejede app, udleverer brugernes data til den kinesiske stat. Og det er ikke en debat, vi er alene med herhjemme.

I USA diskuteres det åbent, om appen skal forbydes fuldstændigt.

Og nu skal Shou Zi Chew, der er den øverste chef for firmaet bag TikTok, svare på spørgsmål i den amerikanske kongres.

Høringen finder sted den 23. marts. Og der er specielt én ting, som de amerikanske lovgivere håber på at få svar på.

Det siger Katrine Villarreal Villumsen. Hun er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet, og SoMe-analytiker hos USA-mediet Kongressen.com.

Hun fortæller, at der lige nu sker meget i forhold til TikTok rundt omkring i verden, og at afhøringen er næste store begivenhed i processen, der måske kan ende med, at TikTok bliver forbudt i USA.

»Det interessante til afhøringen bliver, hvordan Shou Zi Chew svarer på spørgsmålene omkring behandling af brugernes data. Hvordan data bliver behandlet, er centralt for, hvad der ender med at ske med appen,« siger hun til B.T.

De seneste par dage har det skabt overskrifter, at man i USA diskuterer et forbud mod brug af appen TikTok, på grund af mistanker om, at firmaet bag appen leverer data til den kinesiske regering.

Ifølge Katrine Villarreal Villumsen, er det centrale for de amerikanske lovgivere, om appen – ligesom andre sociale medier – lagrer brugernes data, og sælger reklamer.

Eller om appens ejere samarbejder med det kinesiske styre, og aktivt arbejder for at påvirke den amerikanske befolkning.

»Det centrale spørgsmål er, om kineserne følger med i, hvad der foregår på brugernes telefoner. Det bliver det store emne på mødet. Kan TikTok ikke redegøre for, hvad der sker med brugernes data, kan USAs regering måske ende med at forbyde appen,« siger hun.

Derfor mener Katrine Villarreal Villumsen også, at det er for tidligt at sige, om det ender med et forbud mod brugen af appen.