Det vækker minder om Stalins gruopvækkende metoder under 2. Verdenskrig.

Ifølge Reuters presser Rusland hundredvis af russere med civile eller kriminelle forseelser ud i specielle hærenheder, de kalder 'Storm Z'-enheder.

Og de bliver sendt de allerværste steder hen.

»Storm-tropper, de er bare kød,« siger en soldat fra den russiske hær, der kæmpede i Bakhmut i maj og juni, ifølge Reuters.

Nyhedsbureauet har talt med 13 forskellige personer med viden om Storm-enhederne, herunder fem soldater i enhederne, forældre til soldater og mere.

Førnævnte soldat fortæller, hvordan han har sympati for soldaterne i enheden. 

»Hvis befalingsmændene fanger nogen med lugten af alkohol i deres ånde, så bliver de omgående sendt til Storm Z-enhederne,« siger soldaten, der er anonym af frygt for konsekvenserne ved at tale offentligt om krigen.

Soldater fra en Storm Z-enhed fra juni, der i en video forklarer, at de ikke længere vil kæmpe i Ukraine i protest mod behandlingen fra deres overordnede.
Soldater fra en Storm Z-enhed fra juni, der i en video forklarer, at de ikke længere vil kæmpe i Ukraine i protest mod behandlingen fra deres overordnede. Foto: Obtained By Reuters/Reuters/Ritzau Scanpix
Vis mere

Enhederne består ifølge Reuters både af soldater med små forseelser og af kriminelle, der imod et løfte frihed har valgt at kæmpe i Ukraine. Af soldater, der har taget stoffer eller soldater, der ikke har pareret odrer.

Også russiske medier har beskrevet Storm Z-enhederne, og hvordan de har deltaget i intense kampe og modtaget medaljer. Men intet om, hvordan de er blevet dannet, eller om hvor store tab, de lider.

Storm Z-enhederne af straffede består ifølge Reuters af 100-150 soldater og hører under den russiske hær.

Flere beskriver mareridtsagtige situationer, hvor det meste af enhederne blev dræbt på én gang.

I 1942, midt i 2. Verdenskrig, brugte den russiske diktator Josef Stalin samme værktøjskasse.

Den røde hær var på flugt fra nazisterne, der marcherede mod øst, og Stalin beordrede soldater, der gik i panik eller flygtede fra deres poster, ind i afstraffelses-batallioner, der blev sendt mod de farligste steder.

Ukraines regering har ifølge Reuters også fortalt, at de har løsladt visse fanger, hvis de har indvilget i at kæmpe.