Det er en dårlig ide at bruge e-cigaretter, hvis man vil slippe af med sin rygetrang, advarer eksperter

Udmeldingen kommer efter offentliggørelsen af ny amerikansk forskning, der konkluderer, at de, der damper elektroniske smøger, har 80 pct. forøget risiko for at få blodprop i hjertet.

»Studiet bekræfter det, vi troede: At e-cigaretter ikke er ufarlige, fordi de indeholder nikotin og en lang række andre stoffer, der får blodkarrene til at trække sig sammen og i sidste ende forårsager åreforkalkning, som kan føre til blodprop,« siger forskningschef i Hjerteforeningen, Gunnar Gislason

E-cigaretten er et lille metalrør, der kan fyldes med forskellige smagsstoffer med eller uden nikotin, og som opvarmes elektronisk, så man kan indtage dem som damp. Tilsætningsstoffer gør dampen synlig, så det ligner røg, og cigaretten har en elektronisk glød, der lyser, når man ryger på den.

E-smøgerne kom til Danmark i 2008, og i dag er ca. tre pct. af den voksne befolkning brugere, mens ca. 12 pct. af de 16-25-årige damper løs.

10 år efter de kom på markedet, raser debatten stadig om, hvorvidt de er sundhedsskadelige eller ej. Med det nye studie, der er det første nogensinde til at undersøge langtidseffekterne, mener forskerne dog, at der nu sættes en tyk streg under de skadelige effekter.

»Blodprop i hjertet er den sygdom, som slår flest mennesker ihjel i Danmark. Hvis man overlever, kan man få varige skader, der kan hæmme ens fysiske formåen. Derfor er det vigtigt, at folk er klar over, at det ikke er uden omkostninger at dampe e-cigaretter, selvom de ofte smager dejligt. Men det er en falsk fornemmelse af sikkerhed,« siger Gunnar Gislason.

Forskningen, der er foretaget blandt næsten 70.000 mennesker, viser desuden, at ryger man både e-cigaretter og almindelige cigaretter, mere end femdobler man sin risiko for at få en blodprop i hjertet. Til sammenligning er risikoen 'kun' tre gange så stor med almindelige cigaretter. Også dette vækker bekymring i Hjerteforeningen, hvor man oplever, at mange e-cigaretbrugere benytter e-smøger til et rygestop.

»De fleste ender med at bruge det som et supplement til de almindelige cigaretter. Det er meget bekymrende, når nu man femdobler sin risiko for blodprop i hjertet,« siger forskningschef i Hjerteforeningen, Gunnar Gislason.

Han får opbakning fra professor i tobaksforebyggelse på Københavns Universitet, Charlotta Pisinger.

»Mange har den opfattelse, at det er bedre at dampe lidt ind imellem cigaretterne. Men det må man se i øjnene, at det er det ikke. Hvis man skal gøre noget godt for sit helbred, så skal man holde helt op og ikke skifte til e-cigaretter,« siger hun og anbefaler rygestop-kursus til at slippe trangen.

Risikoen for at få en blodprop i hjertet faldt drastisk og meget hurtigt efter, at personerne i studiet var holdt op med at ryge. Det samme så man, når de holdt op med at dampe e-cigaretter. Dermed er der stadig håb for helbredet, hvis man stopper i tide.

»Det er en god nyhed,« siger Charlotta Pisinger, der dog samtidig er bekymret for det store antal unge, der damper e-smøger.

»Der er flere undersøgelser, der har fulgt unge over tid, der bruger e-cigaretter, som viser, at de begynder at ryge. Det er foruroligende,« siger hun.

E-cigaretter menes desuden at kunne medvirke til kræft. Dette forskes der dog stadig i. 13.600 danskere dør hvert år af rygning.