Giv dine børn et naturligt forhold til kroppen, grænser og seksualitet allerede fra de er små. Det ruster dem til at trives og få et bedre sexliv senere i livet.

Spørgsmål om sex kan give meget røde kinder og befippede svar fra selv de mest cool forældre. Det er lige så naturligt som børnenes interesse for kroppen og seksualitet. Med lidt forberedelse kan samtalen bliver mere konstruktiv for alle parter.

Børn vokser i dag op i en langt mere seksualiseret virkelighed end tidligere, og som forældre er man forpligtet til at tage et ansvar for at klæde dem på til den virkelighed, siger Lone Smidt, der er pædagogisk fagkonsulent i Sex & Samfund. Målet er at styrke børn og unges trivsel og at give dem et naturligt forhold til grænser og seksualitet.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvordan du bærer dig ad med det besværlige emne i forhold til dit barn. Så besværlig behøver det nemlig ikke at være. Her får du en guide til, hvordan du håndterer emnet sex allerbedst i forhold til dit barn og barnets alder.

Det får du:

  • Artikel: Har du talt med dit barn om sex i dag?
  • Fakta: Mor er lettere at tale med
  • Fakta: Den gennemsnitlige alder...
  • Citat af Amalie Szigethy
  • GUIDE: Sådan taler du med dit barn om sex

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Giv dine børn et naturligt forhold til kroppen, grænser og seksualitet allerede fra de er små. Det ruster dem til at trives og få et bedre sexliv senere i livet.

Spørgsmål om sex kan give meget røde kinder og befippede svar fra selv de mest cool forældre. Det er lige så naturligt som børnenes interesse for kroppen og seksualitet. Med lidt forberedelse kan samtalen bliver mere konstruktiv for alle parter.

»Seksualitet, krop, grænser og relationer er en vigtig del af det at være menneske, og det er emner, der har betydning for ens sundhed og trivsel. Det er derfor vigtigt at tale med børn om krop, seksualitet og grænser, så børnene får et naturligt forhold til de her ting og lærer, at det er tilladt at spørge om det. Så står de i en situation, hvor de er usikre eller hvor deres grænser bliver overtrådt, så tager de det alvorligt og tør komme til deres forældre,« siger Lone Smidt, der er pædagogisk fagkonsulent i Sex & Samfund.

Børn vokser i dag op i en langt mere seksualiseret virkelighed end tidligere, og som forældre er man forpligtet til at tage et ansvar for at klæde dem på til den virkelighed, siger hun. Målet er at styrke børn og unges trivsel og at give dem et naturligt forhold til grænser og seksualitet.

»Tager vi en snak med dem tidligt om, at man har ret til at bestemme over sin egen krop, at kroppe ser forskellige ud, og taler vi med dem om deres usikkerheder i forhold til krop og grænser, kan vi bidrage til at styrke selvværd og kropsglæde samt deres evne til mærke egne og andres grænser. Det kan være med til at forebygge mistrivsel blandt børn og unge,« siger Lone Smidt og fortsætter: »Får man et naturligt forhold til de her ting, kan det få betydning for unges trivsel generelt, men også for evnen til at indgå i gode seksuelle relationer senere i livet.«

Tal om grænser med de små

Som forælder skal man møde børnene og de unge åbent og ærligt i deres nysgerrighed, og hvor de er i deres udvikling:

»Når børnene er helt små, kan man tale om grænser, om hvordan man mærker følelser, og hvad man gør, når ens grænser bliver overtrådt. Børn i børnehave- og den tidlige skolealder har ikke en seksuel bevidsthed, men de opdager, at der er forskel på, hvordan drenge og piger ser ud, begynder måske at lege numse- og kysselege og opdager, at det kan være rart at røre ved sig selv på kønsorganerne,« siger Lone Smidt.

»Oplever du, at dit barn onanerer offentligt, så tal med barnet om, at du godt kan forstå, at det er rart, men at det gør man, når man er alene. Det er vigtigt, at børn ikke får en forståelse af, at det her er noget skamfuldt eller forkert,« understreger hun.

I det hele taget råder hun forældre til løbende at tale med børnene om kroppen, følelser og seksualitet, fra de er små. På den måde bliver det naturligt at fortsætte snakken, når de er blevet teenagere.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

Brug oplevelser i hverdagen til at bringe emner på banen - men respekter barnets ret til et privatliv, så pres f.eks. ikke teenageren til at udlevere sig selv. Ser I tilfældigt en film sammen, hvor en af personerne har sin seksuelle debut, kan det være en god anledning til at tage emnet op.

»I kan for eksempel tale om, at det på film ofte ser mere romantisk og fantastisk ud, end det er i virkeligheden. Og tal om, at sex er noget, der skal være rart og dejligt, men at det nogle gange også kan være svært. Fortæl ikke om din egen første gang og vis, at det er okay at have egne grænser. Fortæl om Sexlinien for unge og mulighederne for at finde information og få anonym rådgivning her, hvis det er svært at tale med dig om de her ting,« siger Lone Smidt.

’Hvornår bliver min pik stor?’

Mellem 30 og 44 pct. af de 13-årige har ikke nogen at tale åbent og ærligt med om krop, kærester og følelser, viste en rapport fra Børnerådet i 2014. Ikke blot for denne gruppe, men for alle børn og unge kan det være godt at kende til de gratis tilbud Sexlinien.dk og Privatsnak.dk, hvor de anonymt kan stille spørgsmål om bl.a. sex, kroppen og kærlighed.

»For de 10-15-årige handler spørgsmålene meget om kroppen og om, hvordan den udvikler sig: hvornår har man sædafgang første gang, hvordan kommer ens bryster til at se ud, hvorfor ser mine kønslæber sådan ud, hvornår bliver min pik stor,« fortæller Jeppe Hald, der er national projektleder for Sexlinien.

Han oplever, at de yngste helst ikke vil skille sig for meget ud, men de vil også gerne være med:

»Man ønsker ikke at være den første, der oplever noget, men man vil heller ikke være den sidste.«

Fra 12-årsalderen begynder spørgsmålene om sex at komme:

»De spørger, hvordan det føles at have sex, om det gør ondt første gang. Og ofte fortæller de om egne eller andres oplevelser - var det okay?«

Jeppe Hald fortæller at spørgsmål om prævention og om, hvorvidt man kan blive gravid på den ene eller anden måde, kommer på banen omkring 15-årsalderen.

Tænk internettet med

Som forælder er det meget svært at styre, hvad selv de mindste børn falder over af seksuelle billeder og videoer. Derfor er det vigtigt også at tænke internettet ind i samtaler om krop og seksualitet, allerede når børnene er små, siger Lone Smidt.

»Det er så nemt at komme til at stave forkert og pludselig havne på hjemmesider, som man modenhedsmæssigt ikke er klar til at se. Sig at I godt forstår, hvis de synes, de her sider kan virke spændende, men de er for voksne, så dem skal de lukke ned,« siger hun og fortsætter: »Og har de set ting, de syntes er mærkelige, så må de gerne spørge jer forældre om det. Som forældre kan man jo også sørge for at være tilstede, når børnene surfer på internettet.«

Ofte er det mor, der tager snakken om de svære ting, men far har også noget vigtigt at sige, siger Lone Smidt og opfordrer til, at disse samtaler bliver en fælles opgave fremover:

»Sørg for at barnet ved, at det altid er velkommen til at stille spørgsmål.«

  
  
Vis mere

Amalie Szigethy.
Amalie Szigethy.
Vis mere

GUIDE: Sådan taler du med dit barn om sex


Respekter dit barns grænser
Vær opmærksom på, når dit barn viser dig, hvor hans eller hendes grænser er. For eksempel hvis han eller hun ikke vil kramme eller kysse dig eller en anden eller vil have sit værelse/telefon/computer i fred. Når du respekterer dit barns signaler, støtter du dit barn i at lære, at han eller hun har ret til at bestemme over sin egen krop og ret til privatliv − og at et nej er et nej.
Lær dit barn om rettigheder og respekt
Lær dit barn at respektere forskelligheder ved at tale om det, hvis du oplever, at dit barn driller eller taler grimt om andre på grund af krop, køn, familier eller seksualitet. Reager, hvis dit barn bruger ord som ’fede’, ’luder’ eller ’bøsserøv’. Forklar, hvad ordene betyder, og at du ikke vil have, at dit barn bruger dem hverken i skolen, med vennerne eller hjemme.

Hjælp dit barn på nettet
På nettet kan børn let komme til at se billeder, der viser noget seksuelt. Eller de kan få ubehagelige tilbud, når de chatter med andre. Din reaktion er vigtig. Skæld ikke ud, men lad i stedet barnet fortælle om, hvad det har set og oplevet, og hvordan det føltes. Forklar barnet, at han eller hun altid kan komme til dig, hvis det oplever ting på nettet, som ikke er rare.

Kom på banen som far
Det er oftest mordeen, som barnet, uanset køn, taler med om disse emner. Men der er ingen naturlov, der siger, at fædre ikke har en rolle at spille. Så kom på banen som far og vis dit barn, at du også kan hjælpe med støtte og svar.

Reagér på din bekymring
Som forælder kan man være usikker på, hvad der er almindelig seksuel adfærd i forhold til et barns alder. Hvis dit barn siger eller gør noget, som bekymrer dig, så skal du reagere på det. Hellere en gang for meget end en gang for lidt. Tal for eksempel med andre forældre med børn i samme alder, eller læs mere på Ugesex.dk/ditbarn.

0.-3. klasse

Du kan tale med dit barn om:

  • Hvordan får man børn
  • Hvordan kroppe ser forskellige ud
  • Hvordan man mærker og viser følelser
  • Hvordan familier kan være forskellige
  • Hvordan man mærker efter sine egne grænser og respekterer andres

4.-6. klasse

Du kan tale med dit barn om:

  • Hvad sker der med kroppen i puberteten
  • Hvad er forelskelse og kærlighed
  • Hvordan mærker man egne grænser og respekterer andres
  • Hvad er homo-, bi- og hetero- seksualitet
  • Hvordan passer man på sig selv på internettet
  • HPV-vaccine

7.-10. klasse

Du kan tale med dit barn om:

  • Forelskelse og kærester
  • Hvordan man ved, om man er klar til at have sex
  • Hvordan man beskytter sig mod sexsygdomme og graviditet
  • Hvordan man mærker egne grænser og respekterer andres
  • Hvordan man passer på sig selv på internettet
  • At man kan få anonym rådgivning på Sexlinien.dk

Kilde: Sex & Samfund, Ugesex.dk/ditbarn