Lyt til artiklen

Tyggegummi er en af de ting, du skal holde langt væk fra din hund.

I værste fald kan din hund dø, hvis den spiser et stykke tyggegummi. Det oplyser Agria Dyreforsikring.

Hunde kan ikke tåle sødemidlet xylitol, der findes i tyggegummi.

Selv i små mængder kan det give hunde et voldsomt blodsukkerfald og i værste fald livsfarligt leversvigt.

»Xylitol er farligt for hunde, og selv i små mængder kan det give forgiftning,« siger hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, Lotte Evers, i en pressemeddelelse.

Symptomerne på forgiftning med xylitol er træthed, opkast, rysten, stivhed og kramper.

»Tyggegummi, halspastiller og tandpasta er eksempler på produkter, der kan indeholde xylitol, og som bør holdes langt væk fra hundesnuder,« siger Lotte Evers.

Xylitol absorberes hurtigt fra mave-tarm-kanalen og øger hundens insulinniveau. Den nøjagtige mekanisme er ikke kendt, men resultatet er lavt blodsukker.

Faldet i blodsukker kommer normalt inden for 30 til 60 minutter, men en forsinket effekt kan ses i op til 12 timer. Nogle hunde udvikler endda leversvigt.

»Store hunde kan tåle lidt mere end små. Men grundreglen er, at din hund aldrig bør indtage noget, der indeholder xylitol, og at produkter med xylitol bør opbevares i sikker afstand fra hunden,« siger Lotte Evers.

Agria Dyreforsikring anbefaler, at man uanset mængden af xylitol taler med sin dyrlæge eller benytter sig af den digitale dyrlæge.

Kontakt altid en digital dyrlægerådgivnings-tjeneste eller din dyrlæge, hvis du har mistanke om xylitol-forgiftning, lyder anbefalingen.