Mens kronprinsesse Mary var iklædt nationaldragt i Kenya, gik den kenyanske løber Sylvia Kinerenge rundt i lignende gevandter i København.

De to kvinder har det tilfælles, at de mener, det er en god idé at sætte fokus på positive kvindelige forbilleder i kenyanske slumkvarterer.

»Det er rigtig godt, at Mary sætter fokus på det her område. Så kan kvinder, der ligesom mig er vokset op i et slumkvarter, se, at der er nogen, som mener, tingene kan være anderledes.«

Det fortæller Sylvia Kiberenge, som er en af de bedste langdistanceløbere på dansk jord. Hun er opvokset i Kibera, Kenyas største slumkvarter.

Kronprinsesse Mary får folkedragt på ved ankomsten til Kalama Conservancy i Kenya, tirsdag den 27. november 2018. Kronprinsessen og delegationen skal interagere med medlemmer af Kalama Community Conservancy og blandt andet diskutere den kritiske rolle, som kvinder spiller for at bevare naturen, mens de rummer traditionelle levebrødspraksis, og hvordan NRT (Northern Rangelands Trust) bruger conservancy modellen til at fremme kvinders økonomiske empowerment og udnytte deres lederskab færdigheder. Kronprinsesse Mary og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) besøger Kenya i Afrika. Besøget har fokus på kvinder og pigers ligestilling, hvilket er et af FN's verdensmål. Danmark har haft et udviklingsengagement i Kenya siden landets uafhængighed i 1963. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Kronprinsesse Mary får folkedragt på ved ankomsten til Kalama Conservancy i Kenya, tirsdag den 27. november 2018. Kronprinsessen og delegationen skal interagere med medlemmer af Kalama Community Conservancy og blandt andet diskutere den kritiske rolle, som kvinder spiller for at bevare naturen, mens de rummer traditionelle levebrødspraksis, og hvordan NRT (Northern Rangelands Trust) bruger conservancy modellen til at fremme kvinders økonomiske empowerment og udnytte deres lederskab færdigheder. Kronprinsesse Mary og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) besøger Kenya i Afrika. Besøget har fokus på kvinder og pigers ligestilling, hvilket er et af FN's verdensmål. Danmark har haft et udviklingsengagement i Kenya siden landets uafhængighed i 1963. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Hun fortæller til B.T., at det er svært for piger at få lov til at følge deres drøm, og hun synes derfor, det er vigtigt, at folk som kronprinsesse Mary slår et slag for dem.

Den danske kronprinsesse og udviklingsminister Ulla Tørnæs(V) er mødtes med kvinder fra projekter, som organisationen Women Deliver står bag.

Det er en organisation, der kæmper for kvinder og pigers rettigheder. Et af projekterne i Nairobis slumkvarterer hjælper teenagemødre ind i et mentorforløb, og det er ledet af en kvinde.

»Der er mange, som ikke tør komme frem i slumområder,« siger Kiberenge. Det var også svært for hende at kunne få lov til at forfølge sin drøm, men det lykkedes.

On November 27th and 28th 2018 HRH Crown Princess Mary visited Kalama in Kenya along with the Minister for Development Ulla Tørnæs. They arrived at the Kalama Airstrip in Samburu Country on November 27th and were greeted by prominent members of the Kalama societies. Hereafter they visited the Kalama Conservancy where they met with local women who have benefited from Danish support to create small sustainable businesses. The whole visit has as a special focus the promotion of women's rights and economic independence through local projects. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
On November 27th and 28th 2018 HRH Crown Princess Mary visited Kalama in Kenya along with the Minister for Development Ulla Tørnæs. They arrived at the Kalama Airstrip in Samburu Country on November 27th and were greeted by prominent members of the Kalama societies. Hereafter they visited the Kalama Conservancy where they met with local women who have benefited from Danish support to create small sustainable businesses. The whole visit has as a special focus the promotion of women's rights and economic independence through local projects. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Hun forklarer, at der er folk, der straks sætter spørgsmålstegn ved ens handlinger, hvis man som pige prøver at efterleve sine drømme. For hende gik drømmen i opfyldelse. Hun bor sammen med sin mand, Erling Worm, som også løber.

I weekenden var hun med til at fejre jubilæum for Eremitageløbet, som hun har vundet i 2015 og 2017. Ved arrangementet var hun klædt i sin nationaldragt, men det er ikke den samme slags, som Kronprinsessen fik lov at prøve.

»Der findes 42 forskellige nationaldragter i Kenya. På den måde kan man se, hvor i landet folk kommer fra, når der er større ting som fester eller begravelser,« siger Kiberenge om de farverige dragter, som hun og Kronprinsessen bar.

Næste drøm for den dansk-kenyanske løber er at løbe maraton ved OL i Tokyo i 2020. Det kræver dog, at hun får dansk pas.

E-løbets 50-års jubilæumssammenkomst i Konferencesalen på 5. sal. Lørdag den 24. november 2018.
E-løbets 50-års jubilæumssammenkomst i Konferencesalen på 5. sal. Lørdag den 24. november 2018. Foto: Nils Meilvang
Vis mere