Fire Venstre-byrådsmedlemmer i Fredericia står muligvis over for en eksklusion fra partiet, efter de selv har ekskluderet borgmester Thomas Banke (V). Onsdag aften er de indkaldt til møde i sagen.

Onsdag aften klokken 18.30 bliver muligvis et skæbnesvangert tidspunkt for fire byrådsmedlemmer fra Venstre i Fredericia Kommune.

Her er de nemlig blevet indkaldt til møde af Venstres bestyrelse i kommunen på baggrund af de fire medlemmers eksklusion af den omstridte borgmester Thomas Banke (V). Tirsdag smed de fire Venstre-folk borgmesteren ud af byrådsgruppen og dermed partiet, og fordi de har fastholdt den eksklusion, risikerer de nu selv at blive smidt på porten.

Et af de fire byrådsmedlemmer, Børge Larsen, bekræfter over for Radio24syv, at bestyrelsen har indkaldt ham til et møde, som han dog er forhindret i at deltage i. Han ved endnu ikke, om mødet ender med en eksklusion af ham og hans tre kolleger, Hanne Lumby, Peder Hvejsel og Kenny Bruun Olsen.

- Det ved jeg ikke, men jeg vil da gå ud fra, at det (mødet, red.) er om at ekskludere mig. Det er fordi, vi ikke har trukket vores sag tilbage fra Thomas Banke, om at vi har ekskluderet ham. Så vil de nok ekskludere os, og så ved jeg ikke, om det er et håb om, at Pernelle Jensen (byrådsmedlem for Venstre, red.) kan få lov til trække Thomas Banke tilbage i Venstre. Det er nok det, de pønser på, siger han til radiostationen.

Pernelle Jensen er sammen med Thomas Banke de to resterende af Venstres seks byrådsmedlemmer i Fredericia. Det, Børge Larsen, henviser til, er en regel i partiet om, at det er op til Pernelle Jensen at afgøre Thomas Bankes skæbne i Venstre, hvis de fire byrådsmedlemmer bliver smidt ud af partiet. Det skyldes, at hun dermed er det eneste Venstre-medlem i byrådet.

- Så er det op til hende at beslutte, hvad der skal ske. Hvis hun vil genoptage Thomas Banke i gruppen, kan han blive medlem af partiet igen, forklarede Venstres partisekretær, Claus Søgaard-Richter, tidligere onsdag.

Pernelle Jensen har da også over for Berlingske Nyhedsbureau bekræftet, at hun vil lade borgmesteren komme tilbage til gruppen, »hvis det kommer så vidt«.

Det er Venstres bestyrelsesformand, Jakob Ladingkær, som har indkaldt Børge Larsen og hans tre kolleger til aftenens møde.

Tidligere næstformand i Venstres bestyrelse, Henning Hansen, som trak sig fra sin post tirsdag, forklarer, at de fire byrådsmedlemmer har flere ankemuligheder, hvis mødet ender med, at de bliver smidt ud af partiet. Det er en »meget kompliceret procedure«, fortæller han.

- Hvis det ender med, at de bliver ekskluderet, så kan de bede om at få sagen vurderet på en generalforsamling, hvor der skal være et flertal på to tredjedele for eksklusionen, hvis den skal fastholdes. Hvis generalforsamlingen så også siger ja til en eksklusion, så kan byrådsmedlemmerne anke det til regionsbestyrelsen, som så skal tage stilling til sagen. En sidste ankemulighed vil så være Venstres hovedbestyrelse, siger han.

- Så der er lang vej, inden en eksklusion er 100 procent effektueret.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.