Stephen Kinnock havde for fem år siden en birolle i en lille russisk lavbudgetfilm, som det nu er lykkes Politiken at opspore.
Stephen Kinnock havde for fem år siden en birolle i en lille russisk lavbudgetfilm, som det nu er lykkes Politiken at opspore. Foto: Screendump fra videoen

Stephen Kinnock havde for fem år siden en birolle i en lille russisk lavbudgetfilm, som det nu er lykkes Politiken at opspore.

Helle Thorning-Schmidts mand blev castet til det russiske trekantsdrama 'Haute Couture Dress', fordi han efter instruktørens mening lignede en ung Tom Hanks.

Overfor Politiken afviser Stephen Kinnock denne smigrende sammenligning. Så meget hår på hovedet har han ikke. Men en ny Borat er nok mere rammende, siger han med henvisning til, at filmen kun har været vist i en enkelt russisk biograf samt på tv i Moldova og i Kasakhstan, hvor Borat-figuren stammer fra. 

Instruktøren Tatiana Kanayeva opdagede Kinnock, da han som leder af British Council i Skt. Petersborg introducerede en teaterinstruktør ved en festival i byen.

- Da jeg så og hørte, hvordan Stephen introducerede instruktøren, tænkte jeg, at han lignede en ung Tom Hanks, og at jeg måske kunne overtale ham til at være med i filmen. Så bagefter ved en reception opsøgte jeg ham og spurgte. Han bad om at få manuskriptet tilsendt, siger hun til Politiken.

Efter at have læst manuskriptet sagde Kinnock 'da' til at være med i projektet.

- Nogle gange dukker noget op, og det her var et øjeblik af den slags. Jeg følte, at det kunne blive sjovt og interessant og en mulighed for at forbedre mit russiske, siger han til Politiken. Det skulle dog først lige godkendes på hjemmefronten.

- Men Helle sagde: Kør bare løs. Hun bedømmer mig lykkeligvis ikke så meget på mine evner som skuespiller. Det er åbenbart ikke centralt for hende, siger Kinnock.

Da han får at vide, at filmen har været vist i lande som Moldova og Kasakhstan, gør det indtryk.

- Okay?, griner han.

- Så er jeg en slags Borat nummer 2, siger Stephen Kinnock.

Han nåede aldrig at komme med til filmens premiere, da han forlod Skt. Petersborg efter diplomatiske forviklinger mellem Storbritannien og Rusland. 

Den britiske avis Daily Mail skrev sidste år, at den russiske sikkerhedstjeneste plantede falske rygter om hans seksualitet i engelske og danske medier. Motivet var hævn på højt plan. Briterne krævede at få udleveret to agenter, der var mistænkt for giftmordet på  Alexander Letvinenko. Russerne svarede igen med chikane mod britiske diplomater i Rusland, og det gik ud over Stephen Kinnock, der i 2007 var ansat på British Council i Skt. Petersborg. På vej hjem i bil fra en middag hos nogle venner, blev han stoppet af politiet og bedt om at tage en alkoholtest, men det afviste han med henvisning til sin diplomatstatus.

Stephen Kinnock undgik anholdelse, men blev tvunget til at forlade Rusland i al hast.

Det er her de bizarre rygter tager fart. Skt. Petersborg-avisen 'Nasha Versia Na Neve' påstod, at Stephen Kinnock før episoden var blevet set sammen med en ung letlevende russisk kvinde.

Daily Mail samlede historien op og kunne med henvisning til diplomatiske kilder i hjemlandet nærmest slå fast som en kendsgerning, at russerne havde startet en smædekampagne mod Kinnock. Avisen undlod dog at forklare, hvordan et rygte om kontakt til en letlevende kvinde pludselig kunne forvandles til beskyldninger om, at han skulle være bøsse.

Herhjemme måtte Helle Thorning-Schmidt under valgkampen sidste år overfor flere medier gendrive rygtet. Da formanden for Skattesagskommissionen, landsdommer Lars E. Andersen i august skrev til hende og forklarede, at man havde fundet samme rygte i en backup-fil på en computer i Skat København, hvor hendes egen revisor Frode Holm havde underholdt med det, måtte hun rykke ud med et stort dementi igen.

Se trailer til filmen over artiklen eller på youtube her.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.