Viborgs borgmester bliver ny politisk leder hos de Konservative, fastslår Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen.

- De Konservative gennemfører et uhyre dristigt ledelsesskift, som vil gøre Søren Pape Poulsen til ny politisk leder af partiet. Det er åbenbart, at der er tale om en stor gambling - og udfaldet er langt fra sikkert. Det vil helt og aldeles blive afgjort af, om Søren Pape frem til valget formår at få hul igennem til danskerne og vinde deres tillid.

- Hans store styrke er, at han har masser af praktisk politisk erfaring som borgmester, er vant til at kommunikere med vælgerne, er dygtig til at indgå aftaler og i det hele taget kan begå sig i politik. Han var en af de konservative borgmestre, som blev genvalgt, og han har holdt stærke indlæg på de konservative landsmøder. Den store udfordring bliver selvsagt, at han ikke er kendt og ikke har lang tid til at cementere sit lederskab inden næste folketingsvalg, for det kan komme meget snart, lyder vurderingen fra Thomas Larsen.

Ifølge de oplysninger, som Berlingskes kommentator har fået, vil skiftet ske meget hurtigt, hvilket vil betyde, at Søren Pape står til at rykke direkte ind i formandskontoret på Christiansborg på anden sal, hvor den konservative folketingsgruppe er samlet.

Når skiftet bliver eksekveret nu, er det, fordi der ikke længere er tiltro til, at Lars Barfoed vil kunne genrejse de Konservative.

- Det er helt åbenlyst, at skiftet sker i erkendelse af, at det ikke er lykkedes for Lars Barfoed at bringe partiet op på et tåleligt niveau. Gennem hans formandsperiode har Det Konservative Folkeparti ligget skuffende lavt i meningsmålingerne.

- Når vi derudover ser på de målinger, hvor danskerne bliver bedt om at vurdere de enkelte partilederes troværdighed, kompetence og popularitet, har Lars Barfoed ofte indtaget en bundplacering. Det har ført til, at han selv har erkendt, at han næppe kan give partiet den størrelse og den slagkraft, som både folketingsgruppen og baglandet sukker efter.

- Et ringe valgresultat vil også gøre det svært for de Konservative at gå kraftfuldt ind i en regering, hvis blå blok opnår flertal og vinder næste valg, sådan som meningsmålingerne lægger op til, siger Thomas Larsen.

Kommentatoren er overrasket over, at de Konservative vælger en leder, som endnu ikke er valgt til Folketinget.

- Han vil ikke kunne stå i folketingssalen, men han vil kunne kickstarte de Konservatives valgkampagne, rejse ud i landet og agere i medierne, og så kan han jo henvise til de svenske socialdemokraters formand - der også blev hentet ind udefra - og som står til at blive Sveriges næste statsminister. Det er klart, at Søren Pape ikke bliver en ny borgerlig statsministerkandidat, men han kan bruge det svenske eksempel til at vise, at det kan lade sig gøre at komme udefra.

Et af de imponerende træk ved operationen er ifølge Thomas Larsen, at Lars Barfoed selv har peget på Søren Pape. Ifølge Thomas Larsens oplysninger ringede Lars Barfoed selv til Søren Pape allerede i juni for at sondere, om Søren Pape ville løfte ansvaret.