Lyt til artiklen

Den bebudede betalingsring, som den kommende regering ventes at ville indføre om hovedstaden, har fået en skidt betegnelse i forhold til sit ellers positive budskab om mindre trafik og bedre miljø. Sådan lyder det fra flere eksperter i politisk kommunikation.

- Ved 'betalingsringen' fokuserer man på det negative ved den, nemlig at der skal betales, og så tænker man på skat og besvær, siger Klaus Kjøller, lektor i sprog og kommunikation ved Københavns Universitet. Han tror ikke, den kommende regering har haft tid nok til at arbejde med, hvordan de ville præsentere det nye forslag om at mindske trafikken i København ved at indføre afgifter for at køre ind i byen. Og derfor blev betalingsringen et stort tema i den netop overståede valgkamp, hvor blå blok tordnede mod de ekstra udgifter for bilisterne. Argumentet bakkes op af Christian Kock, professor i retorik ved Københavns Universitet. - Den afgående regering har været langt mere professionel med hensyn til at navngive sine initiativer, så de fremstår i et positivt lys, og at S og SF selv vælger en betegnelse, som udelukkende betoner det negative, men ikke nævner, hvilken gavn det skal gøre og hvad får man for pengene, det finder jeg uforståeligt, siger han.

Starthjælp lyder godt

Christian Kock nævner blandt andet regeringens "Fast og fair udlændingepolitik" som et godt eksempel. - At den er fast, det lyder meget godt, men det dækker jo over en restriktiv udlændingepolitik. Starthjælp er et andet eksempel på en ydelse, der er nedsat til nogle udlændinge, hvor betegnelsen består af to dele, som begge klinger positivt, siger han. Og her har S og SF altså ikke været gode nok til at 'sælge' betalingsringen, lyder det fra Klaus Kjøller. - Hvis man havde kaldt den 'miljøringen' eller 'miljøzonen' eller noget andet, havde man fokuseret på de intenderede positive resultater, så på den måde kan man sige, at det var bedre, at kalde den "miljøringen," siger han.

Hvad skal ringen hedde?

Og man skal holde fokus på det positive i navnet - uden at fortie det negative, lyder det fra eksperterne. - 'Ringen' er godt, en ring er noget positivt, Ringenes Herre, en vielsesring eller ringvej. 'Ring' er der i og for sig ikke nogen grund til at forlade. 'Zone' smager lidt af muren ned gennem Europa, krig og neutrale zoner, siger Klaus Kjøller, der er tilhænger af navnet 'miljøringen'. Hans ekspert-kollega finder inspirationen i udlandet: - Man har haft udtrykket 'trængselsafgift', det har trods alt været brugt en del gange, hvor de her ordninger fungerer, for eksempel i London og Stockholm, siger Christian Kock. - Men ordet skulle jo nødigt være det eneste. Man må simpelt hen frem med argumenterne og fakta: Hvordan vil problemerne blive forbedret, og hvad vil der ske, hvis vi ikke gør det, siger han.

S: Det har været en udfordring

Hos Socialdemokraterne vedkender trafikordfører Magnus Heunicke sig, at det har været en udfordring at sælge budskabet om betalingsringen. - Jo mere fokus der er på betaling frem for mindre trængsel og bedre miljø, jo mere er man bagud fra starten i debatten, siger han. - Men den navngivning kan ikke beskyldes for at være en, der prøvede at lokke den ned eller skjule den med sukkerknalder. I det mindste har det været ærlig snak. Men det er da kommunikativt en kæmpe udfordring, som vi er en del, der har brugt en masse tid på her i valgkampen, siger han. Og debatten om betalingsringen har givet stof til eftertanke. - Vi kan lære rigtig meget af, hvordan vi fik det serveret. Det er god læring. Men vi har i hvert fald ikke prøvet at skjule noget for danskerne, siger Magnus Heunicke.

Kan de gøre noget ved det?

Blandt eksperterne er der enighed om, at det ikke nytter noget at give betalingsringen et nyt navn. - De kan nok ikke lave betegnelsen om, for nu er det for sent, men de kan komme i gang med at forklare, hvorfor det er en god idé og hvorfor det er nødvendigt, og føre krigen over i fjendens lejr ved at sige, at de borgerlige intet svar har på, hvad man skal gøre ved trængsel og luftforurening, siger Christian Kock. Og Klaus Kjøller er enig: - Det løb er kørt, nu giver det bagslag, hvis man pludselig laver navnet om. Men det skulle være gjort for flere år siden, da man begyndte at tale om det, siger han.

Miljøringen, miljøzonen eller noget helt tredje. Hvad synes du vil være det rigtige navn. Deltag i debatten herunder